Venezuelská ekonomika je v troskách, vyhlásili stav núdze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Situácia vo Venezuele je napätá, ľudia vyrazili do ulíc
Venezuelou zmietajú protivládne protesty, po smrti Huga Cháveza je krajina rozdelená. Foto: SITA/AP

Caracas 16. januára (WebNoviny.sk) – Venezuelská vláda vyhlásila v piatok núdzový stav v ekonomike. Súčasne zverejnila prvé údaje o stave ekonomiky, ktoré dokazujú recesiu v ekonomike spôsobenú nízkymi cenami ropy na svetových trhoch a modelom riadeného hospodárstva v krajine, konštatovala agentúra Reuters.

Stav núdze v ekonomike je vyhlásený na 60 dní. Toto opatrenie bolo prijaté, aby výkonná moc mohla ekonomické problémy krajiny riešiť efektívnejšie.

V súlade s prezidentským výnosom vláda teraz môže zjednodušiť valutovú výmenu s cieľom urýchliť dovoz nevyhnutných tovarov a vyčleniť aj dodatočné financie pre potreby zdravotníctva a školstva, ako i pre sociálnu sféru. Úrady okrem toho môžu teraz žiadať, aby súkromné i štátne firmy zvýšili objemy výroby v záujme zlepšenia zásobovania obyvateľstva vybranými druhmi tovarov.

Dlhotrvajúca hospodárska kríza vo Venezuela sa v posledných dvoch rokoch ešte viac vystupňovala kvôli náhlemu poklesu cien ropy na svetových trhoch. Občania sú nespokojní s nárastom zločinnosti, infláciou a zlým zásobovaním potravinami a ďalšími životne dôležitými komoditami. Ich nespokojnosť s pomermi v krajine bola aj hlavnou príčinou porážky Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) na čele s prezidentom Nicolásom Madurom v parlamentných voľbách v decembri roku 2015. Na základe výsledkov volieb opozícia prvýkrát po 17 rokoch získala vo venezuelskom parlamente väčšinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia