Taiwan má prvú prezidentku, voľby vyhrala líderka opozície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Taiwan má prvú prezidentku, voľby vyhrala líderka opozície
Caj Jing-wen Foto: SITA/AP

Tchaj-pej 16. januára (WebNoviny.sk) – Taiwanská opozičná kandidátka Caj Jing-wen zvíťazila v dnešných prezidentských voľbách, čím sa stala prvou prezidentkou tejto ostrovnej krajiny. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters. Caj stojí na čele Demokratickej pokrokovej strany (DPP), ktorá požaduje úplnú nezávislosť od Číny. Keďže Caj neuznáva politiku „jednej Číny“, podľa kritikov sa tým zhoršia diplomatické vzťahy medzi Taiwanom a Pekingom.

Caj (59) sa stala predsedníčkou DPP v roku 2008 po tom, ako stranu postihla séria korupčných škandálov. Politička je známa ako zástankyňa práv komunity LGBTI, ako aj sobášov medzi osobami rovnakého pohlavia. Caj v hlasovaní porazila kandidáta vládnucej Nacionalistickej strany (KMT) Erica Ču a Jamesa Sung Čchu-jü z Prvej strany ľudu. Ču sa po zverejnení volebných výsledkov zároveň vzdal postu predsedu svojej strany. Politička vo funkcii nahradí Ma Jing-ťioua, ktorý bol hlavou štátu dve predchádzajúce funkčné obdobia.

Podľa prieskumov verejnej mienky Caj uspela aj vďaka všeobecnej nespokojnosti ostrovanov so súčasným prezidentom. Ide len o druhé víťazstvo kandidáta DPP v prezidentských voľbách. Prvým bol Čchen Šuej-pien, zástanca samostatnosti Taiwanu, počas mandátu ktorého v rokoch 2000-08 došlo k eskalácií napätia medzi Čínou a Taiwanom. Voľby sa konali len niekoľko mesiacov po historickom stretnutí lídrov oboch krajín, pripomína stanica BBC. Peking považuje Taiwan stále za svoju provinciu a pohrozil, že v prípade potreby sa ho opäť zmocní aj vojensky.

Paralelne s prezidentskými voľbami sa dnes na Taiwane koná aj hlasovanie o zložení 133-členného parlamentu. Jeho výsledok je neistý, lebo nezávislí kandidáti a menšie strany by mohli ohroziť pozície nacionalistov i DPP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia