Za lídra českej ODS znovu zvolili politológa Petra Fialu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Petr Fiala
Staronový predseda Občianskej demokratickej strany Petr Fiala. Foto: facebook.com/ods.cz

Praha 17. januára (WebNoviny.sk) – Predsedom českej Občianskej demokratickej strany (ODS) sa opäť stal politológ Petr Fiala, ktorý obhájil svoj post na víkendovom kongrese tohto pravicového opozičného subjektu v Ostrave. Informoval o tom v sobotu spravodajský server Novinky.cz.

Fiala (51) sa o predsednícku funkciu uchádzal ako jediný kandidát a pri hlasovaní ho podporilo 436 zo 469 delegátov. „Sľubujem, že sa túto dôveru pokúsim premeniť na volebné úspechy“, vyhlásil po svojom zvolení staronový predseda, ktorý ODS povedie do najbližších krajských i senátnych volieb.

Jasným volebným cieľom tejto kedysi dominantnej českej strany bude podľa Fialu rozbiť „všeobecnú vládu ľavice“. Za prioritu ODS, ktorá je podľa neho pripravená prevziať vládnu zodpovednosť v ČR, označil zjednodušenie daňového systému.

Vo svojom nominačnom prejave Fiala skritizoval politiku súčasnej českej vlády sociálnodemokratického premiéra Bohuslava Sobotku, ktorá sa podľa neho vydala na cestu „prejedania budúcnosti“ a „rozširovania úlohy štátu na úkor ľudskej slobody“. V súvislosti s vicepremiérom a ministrom financií Andrejom Babišom hovoril o „oligarchickej chobotnici … prestupujúcej z biznisu do politiky a médií“.

Kritike podrobil i prezidenta krajiny Miloša Zemana, ktorý podľa jeho slov systematicky približuje Českú republiku smerom k Rusku. Fiala sa vo svojom prejave dotkol aj migračnej krízy a nedávnych útokov voči ženám v nemeckom Kolíne nad Rýnom, pričom za prioritu v tomto smere označil povinnosť štátu zaistiť bezpečnosť vlastných občanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ODS Občianska demokratická strana