Trump by bol hrozným prezidentom, myslia si americkí voliči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Donald Trump Foto: SITA/AP

Washington 21. januára (WebNoviny.sk) – Väčšina amerických voličov je skeptická voči tomu, že by sa niektorý z hlavných prezidentských kandidátov mohol v budúcnosti stať dobrým prezidentom. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky v stredu zverejnilo výskumné centrum Pew Research Centre. Viac ako polovica opýtaných sa domnievala, že popredný republikánsky kandidát Donald Trump by bol zlým až hrozným prezidentom. O demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej rovnakým spôsobom premýšľalo približne 44 percent opýtaných.

Na druhej strane až 35 respondentov prieskumu si myslelo, že Clintonová by bola dobrou až výbornou prezidentkou. Trumpa takto hodnotilo približne 31 percent respondentov. Oboch však kladne hodnotili najmä stúpenci ich vlastných strán, pripomína agentúra DPA. Až 56 percent republikánov hodnotilo kladne Trumpa, zatiaľ čo 64 demokratov sa rovnakým spôsobom vyjadrovalo o Clintonovej.

Názory na ďalších prezidentských kandidátov boli ešte rôznorodejšie. Demokratický kandidát Bernie Sanders a republikánski kandidáti Ted Cruz a Marco Rubio získali približne rovnaký počet dobrých, ako aj zlých hodnotení. Vnútrostranícke voľby čiže primárky, na základe ktorých sa určí jeden stranícky kandidát na prezidentský úrad, sa budú konať v Iowe 1. februára, potom budú 9. februára nasledovať primárky v štáte New Hampshire.

Republikánsky a demokratický kandidát potom budú súperiť o Biely dom v prezidentských voľbách 8. novembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bernie SandersDonald TrumpTed Cruz