Europoslanci odobrili asociačnú dohodu medzi EÚ a Kosovom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kosovo
Foto: SITA/AP

Brusel/Štrasburg 21. januára (WebNoviny.sk) – Európsky parlament (EP) vyslovil dnes súhlas so stabilizačnou a asociačnou dohodou medzi EÚ a Kosovom, ktorá je prvým formálnym krokom v procese európskej integrácie Prištiny.

Dohoda predstavuje základ pre politické pridruženie a hospodársku integráciu medzi Európskou úniou a Kosovom.

Poslanci schválili asociačnú dohodu pomerom hlasov 486 ku 102, zatiaľ čo 81 sa zdržalo sa hlasovania.

Ide o veľmi dobrú správu a ďalší dôležitý krok na ceste Kosova k integrácii v EÚ. Európska únia a Kosovo prvýkrát vstúpia do zmluvného vzťahu,“ uviedla v tejto súvislosti spravodajkyňa pre túto záležitosť, rakúska poslankyňa z frakcie Zelených Ulrike Lunaceková. Podľa jej slov musí teraz dohoda bezodkladne vstúpiť do platnosti.

Asociačná dohoda posilňuje politický dialóg a obchodné vzťahy medzi EÚ a Kosovom a podporuje užšiu spoluprácu v mnohých oblastiach vrátane energetiky, životného prostredia, spravodlivosti a vnútorných záležitostí.

Súčasťou dohody sú aj ustanovenia zamerané na presadzovanie európskych noriem v oblastiach, akými sú hospodárska súťaž, verejné obstarávanie, duševné vlastníctvo, ochrana spotrebiteľov a správa vecí verejných.

Súhlas EP s asociačnou dohodou umožní Rade EÚ (ministrom členských štátov) jej formálne uzatvorenie. Do platnosti by mala vstúpiť v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia