Utečenci môžu destabilizovať Európu, tvrdí Valls

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti
Foto: SITA/AP

Londýn 22. januára (WebNoviny.sk) – Francúzsky premiér Manuel Valls dnes varoval, že Európa nezvládne také množstvo utečencov, aké prichádza zo Sýrie či Iraku na jej hranice, a že ich prílev vážne ohrozuje samotnú Európsku úniu. Valls pre britskú spravodajskú stanicu BBC povedal, že Európa nemôže prijať všetkých utečencov, ktorí unikajú „pred hroznými vojnami v Iraku a Sýrii“.

„Nemôžeme tvrdiť ani súhlasiť s tým, že v Európe môžeme privítať všetkých utečencov,“ zdôraznil premiér Valls pre BBC. Citovala ho aj agentúra Reuters. Premiér dodal, že migračná kríza môže úplne destabilizovať Európsku úniu a je nutné prísnejšie kontrolovať jej hranice.

Valls takisto povedal, že Európa musí vyslať jasný odkaz reagujúci na verejnú výzvu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá požiadala európskych partnerov, aby prijali kvóty pre rozdelenie migrantov. „Nemecko čelí veľkej výzve. Musíme Nemecku pomôcť. Ale prvým odkazom, ktorý teraz musíme čo najráznejšie vyslať, je ten, že do Európy neprijmeme všetkých utečencov,“ povedal Valls.

„Pretože odkaz ‚Príďte, budete vítaní‘ vyvoláva obrovské pohyby,“ uviedol francúzsky premiér. Valls takisto informoval, že Francúzsko sa snaží zachovať v platnosti súčasný výnimočný stav, a to dovtedy, kým sa neskončí „totálna a celosvetová vojna“ proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Do Európy prišlo vlani vyše milión migrantov, väčšinou utečencov. Mnohí podnikajú veľmi nebezpečnú cestu, aby sa dostali na tento kontinent. Len dnes zahynulo najmenej 21 ľudí vrátane detí, keď sa ich dva člny potopili pri pobreží gréckych ostrovov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Manuel Valls