KĽDR zatkla amerického študenta, ohrozil suverenitu štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kldr
Foto: ilustračné, SITA/AP

Soul 22. januára (WebNoviny.sk) – Severná Kórea oznámila dnes zatknutie amerického vysokoškoláka za spáchanie „protištátneho nepriateľského činu“. V prípade potvrdenia citovanej informácie bude študent Otto Frederick Warmbier už tretím oficiálne známym západným cudzincom, ktorý sa v izolovanej komunistickej Kórei nachádza vo väzení.

Oznámili to svetové agentúry s odvolaním sa na severokórejskú štátnu agentúru KCNA. Podľa údajov na internetovej stránke Virgínskej univerzity je Warmbier jedným z jej študentov. Gareth Johnson, predstaviteľ čínskej turistickej kancelárie Young Pioneer Tours – zameriavajúcej sa na zájazdy do KĽDR – potvrdil, že Warmbier bol účastníkom jedného zo zájazdov. V KĽDR ho zatkli 2. januára.

KCNA oznámila, že Otto Frederick Warmbier z Virgínskej univerzity pricestoval do KĽDR ako turista, kde ho „chytili za spáchanie protištátneho nepriateľského činu“, ktorý bol podľa nej „tolerovaný a manipulovaný americkou vládou“.

KCNA bez ďalších podrobností dodala, že Američan prišiel do Severnej Kórey „s cieľom zničiť suverenitu tohto štátu“.

Predstaviteľ z amerického veľvyslanectva v juhokórejskom Soule pre agentúru Reuters uviedol, že diplomatický úrad je o tomto zatknutí informovaný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia