Obrazom: Severovýchod USA zasiahla mohutná snehová víchrica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Severovýchodné pobrežie USA zasiahla mohutná snehová víchrica
Národná meteorologická služba vydala výstrahy pred blizardom od štátu Virgínia po mesto New York. Na mnohých miestach kolabovala na zasnežených cestách doprava. Foto: SITA/AP

Washington 23. januára (WebNoviny.sk) – Mohutná fujavica sprevádzaná prívalmi snehu a silným vetrom, ktorá v niektorých médiách dostala aj prezývku Snowzilla, ochromila dnes v plnej sile oblasti na východnom pobreží Spojených štátov, kde skomplikovala život miliónom ľudí.

V siedmich štátoch (Tennessee, Severná Karolína, Virgínia, Maryland, Pensylvánia, Washington D.C. a New Jersey) a častiach iných štátov úrady vyhlásili stav núdze. Varovanie pred blizzardom bolo vyhlásené na trase predpokladaného postupu pásma sneženia, teda od Arkansasu cez Tennessee a Kentucky po štáty na severovýchode USA.

Pri stovkách dopravných nehôd zahynulo najmenej deväť ľudí. V častiach hlavného mesta Washington dosahuje výška naviateho snehu takmer 60 centimetrov, informovala agentúra AP.

Obrazom: Severovýchodné pobrežie USA sa borí so snehom

Výpadky prúdu postihli 80.000 zákazníkov v štáte New Jersey a viac ako 8000 vo Virgínii. V druhom menovanom štáte sa už stalo asi 1000 dopravných nehôd. Prevádzku takmer úplne zastavili dopravné spoločnosti New Jersey Transit a Southeastern Pennsylvania.

Na východe štátu Kentucky napadlo do dnešného rána 46 cm snehu. Záchranná služba rozdávala vodu, pohonné hmoty a občerstvenie vodičom uviaznutým v autách na medzištátne diaľnici 75.

Podľa webu FlightAware zrušili aerolínie v piatok a dnes asi 7600 letov, teda asi 15 percent z ich celkového počtu v USA. Väčšina z 3500 zrušených piatkových letov bola v Severnej Karolíne, zvyšných 4100 odvolaných dnešných spojov malo odlietať alebo pristávať najmä vo Filadelfii, Washingtone a New Yorku.

Pre nepriaznivé počasie boli tiež zrušené, resp. presunuté športové podujatia či koncerty. V New Yorku sú zatvorené verejné knižnice a zoo. Vo Washingtone až do nedele nepremáva metro. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest informoval, že prezident Barack Obama zostane vo svojom sídle. Prvýkrát po niekoľkých desaťročiach bude možné sánkovanie na kopci Capitol Hill.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama