Česko pošle Iraku 6500 samopalov a sedem miliónov nábojov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irackí vojaci
Irackí vojaci síce dobyli centrum mesta Ramádí, ale bojovníci Islamského štátu hrozia samovražednými bombovými útokmi. Foto: ilustračné, SITA/AP

Praha 25. januára (WebNoviny.sk) – Česká republika pošle Iraku samopaly a strelivo na boj proti Islamskému štátu (IS). Rozhodol o tom dnes kabinet premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), napísal spravodajský server Novinky.cz.

Irak by mal od ČR dostať celkovo 6500 samopalov a viac ako sedem miliónov nábojov. „Ide o našu podporu irackej armády a Kurdov v boji proti tzv. Islamskému štátu,“ napísal na svojom twitterovom účte Sobotka. Jordánsko získa vyše milióna nábojov pre útočné pušky a guľomety. „Vlani som v Jordánsku sľúbil pomoc v boji s IS. Záväzok plníme,“ uviedol český premiér.

Darovanie vojenského materiálu má prispieť k rozvoju Iraku a zlepšeniu situácie utečencov v postihnutých oblastiach. Boj proti IS je podľa Sobotku dôležitou súčasťou riešenia migračnej krízy, ktorá trápi Európu. „Pre skutočné zastavenie migračné vlny je najdôležitejšie zastavenie vojnových konfliktov v Sýrii a Líbyi, ktoré rozpútavajú práve bojovníci IS,“ uviedol pre Novinky.cz Sobotka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia