Sobotka: Zeman desí moje deti, rodinu i priateľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miloš Zeman
Český prezident Miloš Zeman. Foto: SITA/AP

Praha 26. januára (WebNoviny.sk) – Česko je podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku jedinou krajinou v civilizovanom svete, kde prezident verejne vyzýva na zabitie predsedu vlády. Týmito slovami v utorok premiér Sobotka reagoval na pondelňajšie vyjadrenie českého prezidenta Miloša Zemana o tom, že Sobotku sa možno nedemokraticky zbaviť kalašnikovom.

„Sme s vysokou pravdepodobnosťou jedinou krajinou v civilizovanom svete, kde prezident vyzýva na zabitie predsedu vlády. Ja sa s tým vyrovnám, ale prekáža mi, že tým Zeman desí moje deti, celú rodinu a priateľov,“ povedal Sobotka spravodajskému serveru Novinky.cz. Sobotka výroky prezidenta pokladá za „hlúpe, zbytočné“ – s tým, že na ne nebude reagovať.

Ministerský predseda trvá na tom, že vzťahy premiéra a prezidenta majú byť na profesionálnej úrovni. „V záujme dobrého fungovania štátu k nim tak budem aj naďalej pristupovať,“ dodal. Presne tri roky po tom, ako bol občanmi zvolený v priamych voľbách, vytiahol prezident Zeman jeden zo svojich dosiaľ najostrejších bonmotov, aké kedy použil, komentoval výrok hlavy štátu server iDNES.cz.

Keď sa ho v pondelok na politickom mítingu na južnej Morave jeden z prítomných občanov opýtal, ako by sa dalo zbaviť premiéra Bohuslava Sobotku, prezident vymenoval dve možnosti – slobodné voľby alebo kalašnikov. „Demokratická možnosť je iba jedna, tou sú slobodné voľby. Nedemokratickou možnosťou je kalašnikov.“ Prezident Zeman to vyhlásil v pondelok na mítingu v meste Tišnov pri Brne.

„Nevkusné žarty o použití zbraní voči predstaviteľom štátu iba prilievajú olej do ohňa,“ zastal sa podľa iDNES.cz predsedu vlády minister vnútra Milan Chovanec. Proti prezidentovmu výroku sa následne zdvihla vlna odporu vo všetkých politických táboroch. Českí politici sú podľa tamojších médií z týchto prezidentových slov v šoku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav SobotkaMiloš Zeman