Pri pobreží Líbye zachránili z člnov vyše 1200 migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti sa túžia dostať na Kos, zápasili o miesto na lodi
Dramatická noc, ktorú majú migranti za sebou, len zdôraznila, ako zúfalo sa túžia dostať na grécky ostrov Kos . Foto: SITA/AP

Rím 26. januára (WebNoviny.sk) – Talianska pobrežná stráž dnes oznámila, že koordinovala viacero operácií pri pobreží Líbye, pri ktorých zachránili z gumených a drevených člnov celkovo 1271 migrantov.

Taliansko bolo dlho cieľom morskej trasy migrantov zo severnej Afriky, ale väčšina zo státisícov ľudí, ktorí prišli vlani na chatrných člnoch do Európy, si už zvolila menej riskantnú plavbu z tureckého pobrežia do Grécka.

Dnešné záchranné operácie podnikli plavidlá talianskych námorných síl, talianskej pobrežnej stráže a slovinská vojenská loď, ktoré slúžia v námornej operácii Európskej únie s názvom Eunavfor Med.

Taliansko malo v minulosti aj vlastnú pátraciu a záchrannú misiu zameranú na migrantov v člnoch, ale tento projekt Mare Nostrum (Naše more) zastavili a nahradili ho misiou agentúry EÚ Frontex. Tú museli ešte rozšíriť, pretože Európa sa minulý rok ocitla v najhoršej migračnej kríze od druhej svetovej vojny.

Prílev migrantov predstavuje pre EÚ jednu z najťažších skúšok v jej dejinách. Spôsobil totiž, že niektoré členské štáty sa vyhrážajú vylúčením Grécka zo schengenského priestoru, kde je možné cestovať bez hraničných kontrol a pasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia