V Rakúsku opäť zadržali tínedžera, ktorý podporoval IS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Moslimovia
Foto: SITA/ AP

Viedeň 27. januára (WebNoviny.sk) – Školáka, ktorého v máji 2015 odsúdili v Rakúsku na dva roky sčasti podmienečného väzenia za úsilie zapojiť sa do boja po boku džihádistov zo skupiny Islamský štát (IS), opäť zadržali tamojšie bezpečnostné zložky.

Dôvodom je tentoraz distribúcia nekonkretizovaného propagandistického materiálu slúžiaceho na nábor nových členov IS, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na hovorcu dolnorakúskeho krajinského úradu pre ochranu ústavy Karla Wurzera.

Podľa jeho slov došlo k zadržaniu školáka dnes ráno v jeho bydlisku, odkiaľ ho previezli do justičného zariadenia v St. Pöltene.

Prokuratúra požiadala v prípade o uvalenie vyšetrovacej väzby na tínedžera, a to pre podozrenie z účasti na aktivitách teroristického zoskupenia. Rozhodnutie o žiadosti padne v priebehu 48 hodín.

Štrnásťročného mladíka prepustili v lete 2015 na slobodu, pretože už pred vynesením rozsudku, zahŕňajúceho osem mesiacov nepodmienečne, strávil niekoľko mesiacov vo vyšetrovacej väzbe.

Chlapcovu radikalizáciu si ešte predvlani všimla jeho matka. Tínedžera, ktorého už vtedy vypočúvala polícia, napokon po ohlásení jeho zmiznutia vypátrali s kamarátom mladším o dva roky vo Viedni, cez ktorú obaja mierili do oblastí ovládaných džihádistami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát