Ruské lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stíhačka
Stíhačky pre čínske vzdušné sily vyrobí Komsomoľskoamurské letecké výrobné združenie J. A. Gagarina, ktoré je súčasťou spoločnosti Suchoj. Foto: SITA/AP

ANKARA 30. januára (WebNoviny.sk) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval Rusko, že bude „musieť znášať následky“ svojho konania, ak bude pokračovať v narušovaní tureckého vzdušného priestoru.

Erdogan tiež obvinil Rusko z „nezodpovedných krokov“ poškodzujúcich mier po oznámení Ankary o tom, že ruské vojenské lietadlo znova narušilo vzdušný priestor Turecka, členskej krajiny NATO, informovala agentúra AP. Turecký líder sa podľa vlastných slov pokúsil v záležitosti spojiť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ten však nereagoval.

Generálny tajomník Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby „konalo zodpovedne a plne rešpektovalo vzdušný priestor NATO“, ako aj podniklo všetky potrebné opatrenia na zaistenie, že k takýmto narušeniam znova nedôjde. Vo vyhlásení však tiež apeloval na „pokoj a zmiernenie“ napätia medzi Moskvou a Ankarou.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že ruské lietadlo SU-34 v piatok pred vstupom do tureckého vzdušného priestoru ignorovalo varovania v ruskom i anglickom jazyku. Ministerstvo si predvolalo ruského veľvyslanca v Ankare a zdôraznilo, že Rusko bude brané na zodpovednosť za prípadné „katastrofálne“ následky svojho konania.

Moskva sa k incidentu zatiaľ nevyjadrila.

Ruské ministerstvo obrany poprelo, že jeho vojenské lietadlo opätovne narušilo turecký vzdušný priestor. „Vyhlásenia tureckej strany o údajnom narušení (tureckého) vzdušného priestoru ruským lietadlom Su-34 sú čistou propagandou,“ vyhlásil hovorca ruského ministerstva generálmajor Igor Konašenkov, ktorého citovala agentúra Reuters.

V novembri turecké sily zostrelili ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa Turecka narušilo jeho vzdušný priestor na hranici so Sýriou, čo vyvolalo krízu vo vzťahoch medzi oboma krajinami. Išlo o prvý prípad zostrelenia ruského lietadla členským štátom NATO za vyše pol storočia. Moskva popiera, že by stroj vstúpil do tureckého vzdušného priestoru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jens StoltenbergRecep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan