KĽDR zrejme pripravuje odpálenie rakety dlhého doletu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obrovská vojenská prehliadka v Pchjongjangu
Severná Kórea si v sobotu pripomenula 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce obrovskou vojenskou prehliadkou, ktorú sledoval vodca Kim Čong-un. Po vodcovom prejave nasledoval pochod vojakov vo formáciách, najprv však išli oddiely vojakov oblečených v štýle revolučnej armády, ktorá bojovala v druhej svetovej vojne proti Japonsku. Vrcholom prehliadky bola skupina medzikontinentálnych balistických striel, hoci nie je známe, že by boli aj úspešne otestované. Pchjongjang, 10. október 2015. Foto: SITA/AP

SOUL/TOKIO 4. februára (WebNoviny.sk) – Severná Kórea podľa všetkého pripravuje odpálenie rakety dlhého doletu, tvrdia to juhokórejské ministerstvo obrany a japonské médiá, upozornila vo štvrtok BBC.

Japonská verejnoprávna televízia NHK informovala o pohybe severokórejského mobilného odpaľovacieho zariadenia, vezúceho balistickú raketu, pri východnom pobreží krajiny a o aktivite na odpaľovacej rampe rakiet dlhého doletu na západnom pobreží.

Podľa televízie NHK sa mobilné odpaľovacie zariadenie zvyčajne zdržiava v podzemnom zariadení, napísala agentúra Reuters. NHK pripomenula, že Severná Kórea odpálila v marci 2014 z mobilného odpaľovacieho zariadenia pri svojom východnom pobreží do mora smerom k Japonsku dve balistickké rakety stredného doletu, zrejme triedy Rodong.

Japonsko uviedlo svoju armádu do stavu zvýšenej ostražitosti, aby zostrelila akúkoľvek raketu, ktorá by ohrozila územie krajiny, informovala agentúra Reuters.

Severná Kórea je pod medzinárodným nátlakom, aby odvolala plánované odpálenie rakety, považované niektorými vládami za ďalší jadrový test. Pchjongjang tento týždeň oznámil, že plánuje vo februári vypustiť „satelit určený na sledovanie Zeme“.

Medzinárodné spoločenstvo to odsúdilo, podľa kritikov Pchjongjangu ide o maskovanie testu zakázanej raketovej technológie. Juhokórejská štátna tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na pracovníkov ministerstva obrany uviedla, že zaznamenala aktivitu na mieste, kde sa nachádza odpaľovacie zariadenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un