Video: Pussy Riot sa v klipe vysmievajú ruskej prokuratúre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pussy Riot sa v novom videoklipe vysmieva ruskej prokuratúre
Videoklip s názvom "Čajka" sa inšpiroval dokumentárnym filmom o generálnom prokurátorovi Jurijovi Čajkovi a jeho zneužívaní právomocí verejného činiteľa. Foto: SITA/AP

Moskva 4. februára (WebNoviny.sk) – Ruská punk-rocková skupina Pussy Riot vydala nový hudobný videoklip, v ktorom sa jej členky opäť posmievajú ruským mocenským štruktúram. Informovala o tom v neskorých stredajších hodinách agentúra AP. Líderka hudobnej skupiny Nadežda Tolokonnikovová sa spolu s Marijou Aľochinovou a Jekaterinou Samucevičovou obliekli v tomto videoklipe do modrých uniforiem ruských prokurátorov.

Videoklip s názvom „Čajka“ sa inšpiroval dokumentárnym filmom o generálnom prokurátorovi Jurijovi Čajkovi a jeho zneužívaní právomocí verejného činiteľa, povedala Tolokonnikovová pre nezávislú televíziu Dožď. Tento film, za ktorým stála protikorupčná skupina vedená opozičným lídrom Alexejom Navaľným, pojednáva o Čajkovi a jeho synovi a ich údajných vzťahoch s podsvetím. Čajka takéto obvinenia však odmietol.

„Keď si uvedomíte, že to nie je fikcia, ale niečo, čo vás skutočne obklopuje, tak vás až zamrazí. Cítili sme potrebu na to reagovať,“ povedala Tolokonnikovová pre Dožď. A vyjadrila nádej, že videoklip zvýši záujem ľudí pozrieť si spomínaný dokumentárny film. Členky kapely v rolách prokurátorov vo videoklipe bijú a mučia zahalených väzňov, zatiaľ čo sa v pesničke spieva: „Pre každého, kto je príliš bystrý, nájdeme peknú prácu za mrežami.“

Členky Pussy Riot zadržali v roku 2012 pre organizovanie protestu v jednej z najväčších moskovských katedrál. Dve z nich – Tolokonnikovovú a Aľochinovú – odsúdili za extrémizmus a v decembri 2013 ich prepustili niekoľko mesiacov pred uplynutím ich dvojročného trestu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Nadežda Tolokonnikovová