Nemecká polícia zasahovala proti islamistom, plánovali útoky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemecká polícia
Foto: SITA/AP

BERLÍN 4. februára (WebNoviny.sk) – Nemecká polícia podnikla dnes sériu razií a zadržala dvoch podozrivých v prípade vyšetrovania celkovo štyroch Alžírčanov, ktorí sú podozriví z plánovania útokov v Nemecku a spojenia s teroristickou skupinou Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP.

Dvoch mužov zatkli v Berlíne a v prijímacom centre pre utečencov v meste Attendorn na západe krajiny, oznámil hovorca berlínskej polície Stefan Redlich. K ich zadržaniu došlo na základe zatykačov vydaných v iných prípadoch, pričom vo väzbe skončila aj žena, na ktorú vydali zatykač nesúvisiaci so súčasným vyšetrovaním, v ktorom nie je podozrivou.

Berlínska prokuratúra pre agentúru DPA uviedla, že členovia predkladanej teroristickej bunky rozbitej pri dnešných zásahoch plánovali útok v Berlíne. Hovorca prokuratúry však odmietol potvrdiť správu novín Bild, podľa ktorej malo byť terčom zrejme námestie Alexanderplatz v centre hlavného mesta.

Nemecké orgány podozrievajú štyroch vyšetrovaných mužov z kontaktov s IS. Jedného z nich, ktorého zatkli v Attendorne v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, hľadajú alžírske úrady pre obvinenia z členstva v extrémistickej skupine. Predpokladá sa tiež, že absolvoval vojenský výcvik v Sýrii.

Zvyšných dvoch podozrivých, z ktorých jeden sa nachádzal v utečeneckom centre v Hannoveri, nezadržali. Hovorca berlínskej polície uviedol, že vyšetrovanie sa začalo v decembri a to, že sa razie konali práve dnes, nemalo konkrétny dôvod v podobe bezprostrednej hrozby. Poukázal na to, že prehliadky na viacerých miestach súčasne si vyžadujú prípravu.

Vyšetrovatelia pri nich zhabali počítače, mobilné telefóny a iný dôkazový materiál. „Dúfame v ďalšie informácie z vyhodnotenia dôkazov, pokiaľ ide o to, či takýto plán (na útoky) existoval, ako ďaleko zašiel, nakoľko bol konkrétny a aký bol cieľ,“ povedal Redlich. Nevyjadril sa k tomu, odkiaľ pochádzali informácie o možných útokoch. Nie je tiež jasné, ako dlho boli podozriví v Nemecku. Dodal však, že dvaja dnes zadržaní muži používali falošné mená tvrdiac, že sú občanmi Sýrie a Francúzska.

Bezpečnostné zdroje pre DPA uviedli, že polícia dostala avízo o hlavnom podozrivom, zadržanom v Attendorne, od vnútroštátnej tajnej služby, Spolkového úradu na ochranu ústavy, a v priebehu jeho vyšetrovania zistila jeho kontakty na islamistov v Berlíne a Hannoveri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát