Švédsky minister sľubuje, že obmedzí prílev azylantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Od polovice septembra prešlo podľa policajných štatistík cez Chorvátsko takmer 250 000 ľudí. Foto: SITA/AP

Štokholm 4. februára (WebNoviny.sk) – O azyl vo Švédsku by podľa odhadov tamojšieho prisťahovaleckého úradu Migrationsverket mohlo v tomto roku požiadať až 140.000 migrantov. Takémuto počtu chce však úrad rozhodne zamedziť a v prípade potreby prijať nové opatrenia, ktoré mu v tom pomôžu, informovala dnes agentúra Reuters.

Švédsko v minulom roku prijalo rekordných 163.000 žiadateľov o azyl, čo je približne dvojnásobok predchádzajúceho maxima, ktoré táto krajina zažila počas balkánskych vojen v 90. rokoch. Príchod množstva utečencov kládol obrovské nároky na ubytovanie a iné sociálne služby tejto škandinávskej krajiny a spôsobil tiež výrazný nárast popularity nacionalistickej strany Švédski demokrati, ktorá sa v niektorých prieskumoch verejnej mienky umiestnila dokonca na prvom mieste.

Migrationsverket odhaduje, že o azyl vo Švédsku by v tomto roku mohlo požiadať 70.000-140.000 osôb. Nižšie z týchto dvoch čísel je však podľa úradu možné dosiahnuť len v prípade, že doposiaľ prijaté opatrenia budú mať zreteľný účinok a zároveň sa prijmú nové, len čo sa prílev azylantov opäť zvýši, čo by malo nastať asi v máji.

Švédsky minister spravodlivosti a migrácie Morgan Johansson však označil za privysoký aj nižší odhad. „Nemôžeme sa vyrovnať s takými vysokými číslami. Budeme musieť konať oveľa skôr než sa k takým číslam dostaneme,“ povedal minister. „Nedostaneme sa už do takej situácie v akej sme sa ocitli minulú jeseň,“ uviedol.

Aké konkrétne opatrenia plánuje švédska vláda zaviesť, Johansson nespresnil. Dodal však, že doposiaľ zavedené hraničné kontroly a kontroly dokladov totožnosti budú platiť tak dlho, ako to bude potrebné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia