Belgicko zvýši počet policajtov, bude ich o tisíc viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Bruseli zatkli šesť podozrivých, plánovali novoročné útoky
Foto: SITA/AP

Brusel 5. februára (WebNoviny.sk) – Belgická vláda schválila dnes plán boja proti islamskému radikalizmu a extrémizmu, v rámci ktorého posilní v priebehu nasledujúcich štyroch rokov svoj policajný zbor o 1000 nových členov. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa plánu, ktorý dnes novinárom predstavil minister vnútra Jan Jambon, rozšíri rady polície v tomto roku 300 nových príslušníkov a do roku 2017 ich bude viac ako 500.

Podľa Jambona bude 300 nových policajtov nasadených do bruselskej štvrte Molenbeek a na iné miesta, kde pôsobia islamskí radikáli. Okrem toho belgické ministerstvo vnútra povolá do svojich služieb 96 policajných vyšetrovateľov a nainštaluje 260 nových bezpečnostných kamier, ktoré budú monitorovať diaľnice. Podľa pôvodných plánov sa mal belgický policajný zbor rozrásť len o 100 nových príslušníkov.

Útoky, pri ktorých zahynulo 13. novembra v Paríži 130 ľudí, boli pripravené v susednom Belgicku, pričom následné vyšetrovanie odhalilo, aké neefektívne neraz bolo sledovanie podozrivých radikálov v tejto krajine.

Štyria útočníci, ktorí zabíjali v Paríži, vrátane ich údajného vodcu Abdelhamida Abaoouda, bývali v Molenbeeku, jednej z ôsmich oblastí, ktorých sa najnovšia iniciatíva belgickej vlády týka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať