Pre Merkelovú je pomoc utečencom súčasťou boja proti IS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pre xenofóbiu v Nemecku nie je miesto, vyhlásila Merkelová
Merkelová sa v azylovom dome stretla s utečencami a rozprávala sa s dobrovoľníkmi a príslušníkmi bezpečnostných síl, ktorých vyzdvihla za ich odolávanie nenávisti. Foto: SITA/AP

Amsterdam 6. februára (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes uviedla, že poskytovanie útočiska Iračanom a Sýrčanom je súčasťou boja Nemecka proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Merkelová vysvetlila, že Nemecko „pokladá za dôležité podporovať Irak v jeho boji proti takzvanému Islamskému štátu nielen vojensky, ale aj humanitárne, preto prijíma utečencov“.

Kancelárka čelí vo svojej krajine silnejúcej kritike za to, že umožňuje príchod bezprecedentného počtu uchádzačov o azyl do Nemecka – vlani to bolo takmer 1,1 milióna ľudí, pripomenula tlačová agentúra AP.

Nemecká politička dnes zverejnila na internete svoj pravidelný týždenný videoodkaz. Vyzvala v ňom utečencov z Iraku aj zo Sýrie, aby sa zaradili do spoločnosti a naučili sa rozprávať po nemecky. Merkelová však takisto dodala, že utečenci získajú v Nemecku nové poznatky a zručnosti, ktoré im pomôžu pri znovuvybudovaní vlastnej krajiny, keď sa tam po skončení ozbrojených konfliktov vráti mier.

Merkelová vo videu podporila aj výzvy na lepšiu ochranu vonkajších hraníc Európskej únie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová