TOP 09 vyzvala českého prezidenta na okamžitú rezignáciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Český prezident Miloš Zeman obsadil v rebríčku najpríťažlivejších štátnikov sveta, ktorý zverejnil portál Hottest Heads of State, 170. miesto. Foto: SITA/AP

Praha 10. februára (WebNoviny.sk) – Česká opozičná strana TOP 09 vyzvala dnes prezidenta krajiny Miloša Zemana na okamžité odstúpenie. Inak pohrozila ústavnou žalobou pre podozrenie z velezrady, na ktorej podanie začal už prvý podpredseda strany Marek Ženíšek zbierať podpisy.

Dôvodom je údajné verejné potvrdenie úhrady 150 miliónov Kč ako výkupného za dve Češky unesené svojho času v Pakistane.

Informácie priniesol internetový server iDNES.cz.

Najvyšší český predstaviteľ dnes na záver návštevy Plzenského kraja konštatoval, že iba vzal na vedomie „konštatovanie“, ktoré zaznelo, a vyjadril sa k nemu. Zdôraznil, že k strohému konštatovaniu došlo na základe všeobecne známeho faktu. Nikto z politikov spomínanú sumu nedementoval, a preto je táto informácia zrejme pravdivá, dodal.

Výška sumy zaznela predtým pri diskusii s občanmi Kornatíc.

Pokiaľ viem, tak 150 (miliónov Kč), ale záleží na tom, podľa akého kurzu to počítate, čo ale samozrejme nie je podstatné,“ vyhlásil Zeman podľa internetového servera Novinky.cz v reakcii na otázku, čo hovorí na informácie, že Česko zaplatilo za unesené dievčatá 145 miliónov Kč.

Prezident ČR v tejto súvislosti poznamenal, že Česko bude Turecku platiť 800 miliónov Kč za to, že sa Ankara zaviazala nepúšťať ďalej migrantov do Európy. „A ten záväzok mimochodom neplní,“ dodal.

Podľa vlastných slov sa na rokovaní o tejto otázke nepodieľal a výšku sumy tak nemohol ovplyvniť. Ak by takúto možnosť mal, údajne by sa mu „ťažko rozhodovalo„.

Český premiér Bohuslav Sobotka spomínanú sumu síce nedementoval, ale relativizoval vierohodnosť mediálnych informácií. Vicepremiér Pavel Bělobrádek v utorok výšku výkupného, ktorú zverejnil týždenník Respekt, dementoval.

Na Zemanove vyjadrenia reagoval predseda vlády ČR prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slovami: „Politici by mali problémy riešiť, nie ich komentovať spôsobom, ktorý v oblasti národnej bezpečnosti nikomu nepomôže.“

Líder opozičných občianskych demokratov z ODS Petr Fiala označil za desivé, neospravedlniteľné a úplne neprijateľné, že vysoký ústavný činiteľ hovorí podobným spôsobom. „Musím vyzvať pána prezidenta, aby sa choval zodpovedne. Túto vec nemožno tolerovať,“ konštatoval.

Únikom citlivých informácií vrátane správ o výške výkupného sa bude z iniciatívy českej opozície v piatok na mimoriadnej schôdzi zaoberať Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav SobotkaMiloš Zeman