Na Ukrajine sa rozhoduje o osude Jaceňukovej vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Arsenij jaceňuk
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk potvrdil, že krajina chce čím skôr podpísať asociačnú dohodu s Úniou. Foto: SITA/AP

Kyjev 16. februára (WebNoviny.sk) – Pred budovou ukrajinského parlamentu v Kyjeve sa dnes koná demonštrácia, ktorej účastníci žiadajú demisiu vlády premiéra Arsenija Jaceňuka. Ako spresnila agentúra UNIAN, na námestí pred parlamentom sú dve skupiny ľudí. Jedni majú v rukách plagáty so symbolmi hnutí Sloboda a Pravý sektor, ako aj transparenty s nápismi „Vláda – odstúpiť“, „Jaceňuka za mreže!“ či „Ukradnuté miliardy – do rozpočtu!“. Druhá skupina ľudí má v rukách transparenty s nápisom „Strana prostých ľudí“. Aj títo demonštranti žiadajú demisiu vlády.

Akcia má podľa agentúry UNIAN pokojný priebeh. V okolí parlamentu však hliadkuje viac policajtov než obyčajne. S prácou Jaceňukovej vlády je nespokojný celý poslanecký klub vládneho Bloku Petra Porošenka (BPP), ktorý v parlamente začal zbierať podpisy pod návrh na jej odvolanie. Zatiaľ petíciu podpísalo 40 poslancov, potrebných ich je spolu 150. Iniciátori však očakávajú, že získajú dostatočnú podporu.

Premiér by mal dnes v parlamente predniesť správu o činnosti vlády. Po nej sa očakáva rozprava o ďalšom osude Jaceňukovho kabinetu. Okrem BPP sa za zmenu vlády vyslovili frakcie strán Svojpomoc a Vlasť i Radikálna strana. Jaceňukov Ľudový front návrh na odvolanie súčasnej vlády nepodporuje a nevylučuje, že v prípade vyslovenia nedôvery súčasnej vlády vystúpi z koalície.

Porošenko vyzval Jaceňuka, aby odstúpil

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval premiéra Jaceňuka a generálneho prokurátora Viktora Šokina, aby odstúpili a obnovili tak dôveru k štátnym inštitúciám. Porošenkova výzva zaznela pred zverejnením správy o činnosti vlády v parlamente. „Šanca na čiastočnú reorganizáciu kabinetu ministrov bola premárnená. Kompletné prebudovanie kabinetu musí byť vykonané na báze súčasnej koalície pozostávajúcej z Bloku Petra Porošenka, Ľudového frontu, Svojpomoci a Vlasti,“ povedal Porošenko, ktorého citovala agentúra UNIAN.

Ako poznamenala agentúra AP, ukrajinská vláda čelí obvineniam z rodinkárstva a korupcie a pád Jaceňukovej popularity poukazuje na rastúcu nespokojnosť s nedostatočným pokrokom pri presadzovaní potrebných reforiem. Na adresu generálneho prokurátora Porošenko uviedol, že sa s ním ráno stretol a navrhol mu, aby odstúpil. Podľa prezidenta si generálna prokuratúra nezískala dôveru spoločnosti.

Počet mŕtvych najvyšší od novembra

Životy troch ukrajinských vojakov a siedmich zranených si za posledných 24 hodín vyžiadalo ostreľovanie medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Ide o najvyššiu bilanciu obetí a zranených od polovice novembra minulého roka. Agentúra UNIAN citovala hovorcu operácie ukrajinských vládnych síl (ATO) Oleksandra Motuzjanyka, podľa ktorého sa situácia v oblasti ATO v pondelok výrazne zhoršila.

Dodal, že protivník každý deň zvyšuje počet ostreľovaní a čoraz častejšie používa mínomety. Uviedol tiež, že prakticky pri každom treťom útoku proruskí separatisti používajú tie typy zbraní, ktoré mali byť podľa minských mierových protokolov stiahnuté z demarkačnej čiary. Najprudšie boje sa odohrávali v blízkosti frontovej línie pri obci Zajceve, vzdialenej asi 50 kilometrov severne od mesta Doneck, informoval Motuzjanyk.

Vojna má už celkovo vyše 9000 obetí

Monitorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá sleduje dodržiavanie dohody o prímerí na východe Ukrajiny, už dlhší čas vyjadruje znepokojenie v súvislosti s vyostrovaním konfliktu v Donbase. Z porušenia minských protokolov však dnes svojho protivníka obvinilo aj velenie proruských síl. Jeho predstavitelia uviedli, že vládne sily ostreľovali dedinu Zajceve i západné predmestia Donecka.

Vojenský konflikt medzi vládnymi silami a separatistickými povstalcami na východe Ukrajiny si od vypuknutia v apríli 2014 vyžiadal viac ako 9000 životov. Boje vlani niekoľkokrát utíchli – vždy po podpísaní dohody o prímerí. Začiatkom februára však znova vypukli s novou silou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij JaceňukPetro Porošenko