Rusi zadržali 14 výrobcov falošných pasov pre Islamský štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Členovia Islamského štátu. Foto: SITA/AP

Moskva 18. februára (WebNoviny.sk) – Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v Moskovskej oblasti 14 ľudí, ktorí sú podozriví z výroby falošných pasov, okrem iného aj pre príslušníkov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

FSB dnes vo svojom vyhlásení oznámila, že zadržanie podozrivých je výsledkom spoločnej operácie s ministerstvom vnútra. Jej cieľom bolo odhaliť medzinárodný gang, ktorého klientmi boli nielen občania Ruska, ale aj iných krajín Spoločenstva nezávislých štátov.

Členovia tohto gangu vyrábali falošné doklady pre ľudí, ktorí mali v úmysle odcestovať do Sýrie a pridať sa tam k oddielom IS. Doklady vyrábali aj pre osoby, ktoré vysielal IS do Ruska, aby na jeho území páchali teroristické a extrémistické útoky. Tretiu skupinu klientov tvorili „radoví“ nelegálni migranti.

Spomínané útoky na ruskom území by boli zrejme odvetou za angažovanie sa Moskvy v občianskej vojne v Sýrii, kde ruské sily začali koncom septembra minulého roku s leteckými údermi na pozície islamistov a protivládnych povstalcov. Deje sa tak na základe žiadosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Okrem toho Rusko naďalej čelí „vlastným“ islamistom na Kaukaze. Ruská prokuratúra v súvislosti s inou kauzou v stredu oznámila, že vyšetrovatelia vzniesli obvinenia z terorizmu voči siedmim osobám zadržaným začiatkom februára na Urale pre podozrenie z prípravy atentátov v Moskve, Petrohrade a Sverdlovskej oblasti, uviedla agentúra AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát