Rusko a Ukrajina vyriešili spor s blokádou kamiónov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Ukrajinu vyrazil ruský konvoj
Ruský konvoj so 184 kamiónmi, ktorý hranice prekročil v piatok bez súhlasu Kyjeva, sa už vrátil do Ruska. Kyjev však nevedel spresniť, koľko nákladných vozidiel stále zostalo na území Ukrajiny. Foto: SITA/AP

Moskva/Kyjev 19. februára (WebNoviny.sk) – Rusko a Ukrajina sa dohodli na urovnaní problémov s tranzitom v nákladnej doprave, informoval dnes v Moskve námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Grigorij Karasin. Krízu vyvolala situácia, keď ruské kamióny kvôli nepodpísaniu medzištátnej dohody od začiatku februára nemohli pri cestách do EÚ a do Ruska využívať na tranzit poľské územie a začali prechádzať cez Ukrajinu.

V oblasti Podkarpatskej Rusi na západe Ukrajiny však 11. februára radikálni aktivisti vyhlásili časovo neobmedzenú blokádu ciest a bránili ruským kamiónom v prejazde. Neskôr sa k tejto blokáde pridali aj aktivisti z ďalších oblasti Ukrajiny, ktorí žiadali od vlády v Kyjeve, aby úplne zakázala prejazd ruských kamiónov cez ukrajinské územie.

V reakcii na situáciu na Ukrajine Rusko od 14. februára pozastavilo platnosť dohody o tranzite ukrajinských kamiónov cez svoje územie. Ukrajinská vláda prijala 15. februára analogický krok voči kamiónom s ruskou ŠPZ.

Ako informovala agentúra TASS, tento utorok sa obe strany dohodli, že do 25. februára sa môžu bez prekážok vrátiť do svojej krajiny všetky kamióny, ktoré kvôli blokáde uviazli v druhom štáte.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia