Budúci rok príde do Rumunska okolo 1000 amerických vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Američania v Afganistane
Foto: SITA/AP

BUKUREŠŤ 22. februára (WebNoviny.sk) – Približne 1000 príslušníkov amerických ozbrojených síl sa môže na budúci rok presunúť do Rumunska, keďže vo Washingtone rozhodli o zvýšení vojenskej prítomnosti vo východnej Európe s cieľom chrániť spojencov v regióne.

Vo vysielaní komerčnej rozhlasovej stanice Europa FM o tom v pondelok hovoril rumunský minister obrany Mihnea Motoc. USA vyšlú na posilnenie ochrany východnej a severnej hranice NATO do Európy celkovo vojakov v sile troch práporov. V prípade Rumunska to podľa ministrových slov, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra MTI, bude znamenať tisíc vojakov.

Rumunsko chce kúpiť ďalších 12 použitých stíhačiek F-16. Už pred troma rokmi uzavrelo s Portugalskom kontrakt o dodávke rovnakého množstva použitých strojov tohto typu. Bukurešť teraz požiadala o ponuky USA a ďalších päť spojeneckých krajín zo starého kontinentu.

Štvornásobné zvýšenie rozpočtu pre americké ozbrojené sily v Európe a ich výcvik oznámil začiatkom februára minister obrany USA Ashton Carter.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ashton Carter