Objavili základy Juditinho mosta, predchodcu Karlovho mosta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Karlov most
Juditin most, predchodcu súčasného Karlovho mostu, zničila povodeň v roku 1342. Foto: Thinkstock

PRAHA 23. februára (WebNoviny.sk) – Najslávnejší český most, Karlov most cez Vltavu v Prahe, mal svojho predchodcu, o ktorom sa vedelo veľmi málo. Historici a archeológovia sa dlhší čas snažili nájsť vo Vltave jeho zvyšky a teraz sa im to podarilo. Objavili základ druhého piliera Juditinho mosta, informoval v pondelok spravodajský portál Novinky.cz.

Prieskum dna Vltavy organizovalo Múzeum hlavného mesta Praha v spolupráci s Národným pamiatkovým ústavom. Potápači skúmali riečne dno od piatka 19. do pondelka 22. februára, približne 15 hodín. A v nedeľu popoludní sa im podarilo objaviť najdôležitejší nález – spomínaný základ druhého piliera Juditinho mosta, respektíve konštrukciu zo železitého (tmavého) pieskovca, ktorá takmer určite týmto základom je.

Je to významný úspech, pretože o moste sú zatiaľ iba náhodné, nesystematické a približné údaje. Nález odborníci dôkladne zhodnotia. Okrem základu piliera našli aj súbor artefaktov, ktoré pridajú k nálezom z roku 2014. K novonájdeným predmetom patria aj úlomky stredovekých nádob a časti stavebného materiálu z okolitých stavieb, teda aj z Karlovho mosta, ktorý sa nachádza o čosi južnejšie.

Juditin most bol najstarším kamenným mostom v českých krajinách a jedným z najstarších severe od Álp. Stavať ho začali v roku 1158 za vlády českého kráľa Vladislava II. a dokončili ho po 14 rokoch v roku 1172. Panovník ho pomenoval podľa svojej manželky Judity. Most zničila povodeň v roku 1342. Išlo o románsky most založený na pôvodnom drevenom moste.

Nájdené predmety budú začlenené do výstavy Mystérium veže v Staromestskej mostovej veži, a to od 1. apríla, informoval portál Novinky.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia