Zadržali vodcu Islamského štátu pôsobiaceho v Sabráte

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát v Sýrii.
Foto: SITA/AP

BENGHÁZÍ 25. februára (WebNoviny.sk) – Líbyjské bezpečnostné sily lojálne voči vláde v Tripolise zadržali vodcu militantov napojených na Islamský štát (IS), ktorého príslušníci sa snažia zmocniť pobrežného mesta Sabráta na severozápade Líbye. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Bezpečnostné sily vo štvrtok na sociálnej sieti Facebook uviedli, že zadržali vodcu IS pôsobiaceho v Sabráte, Muhammada Saada Tadžúrího, známeho aj pod prezývkou abú Suliman. Toho podľa nich poverili líbyjskí vodcovia IS pôsobiaci v meste Sirta úlohou zmocniť sa Sabráty.

Bezpečnostné zložky dodali, že počas bojov, ktoré sprevádzali zadržanie Tadžúrího, zabili tiež desiatky militantov. Ozbrojenci z IS z noci na stredu nakrátko obsadili veliteľstvo bezpečnostných zložiek v centre Sabráty a následne odrezali hlavy 12 príslušníkom bezpečnostných síl. Vojakom sa ich z budovy podarilo vyhnať až po niekoľkých hodinách.

Mesto Sabráta slúži ako jeden z dôležitých tranzitných bodov pre afrických migrantov smerujúcich do krajín Európskej únie. V uplynulom období sa zároveň stalo ďalším z líbyjských miest, ktoré ohrozujú militanti z IS. Americké letectvo minulý týždeň zaútočilo na tábor týchto sunnitských islamistov v okolí Sabráty, pričom zahynulo vyše 40 predpokladaných džihádistov vrátane dvoch unesených srbských rukojemníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát