Prieskum: Briti asi zostanú v EÚ aj napriek euroskepticizmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Veľká Británia
Foto: ilustračné, Thinkstock

LONDÝN 27. februára (WebNoviny.sk) – Euroskepticizmus je v Británii rozšírený, ale britskí voliči budú v júnovom referende pravdepodobne i tak hlasovať za zotrvanie v Európskej únii. Ukázal to zverejnený každoročný prieskum o postojoch Britov k spoločenským otázkam, ktorý uskutočnila agentúra NatCen Social Research.

Členstvo v EÚ podľa polovice opýtaných oslabuje osobitú identitu Británie

Takmer dve tretiny z 3000 opýtaných v rámci prieskumu British Social Attitudes 2015 pri osobnom kontakte odpovedali, že ich postoj voči EÚ je skeptický, avšak iba 30 percent chce, aby Británia z únie vystúpila. V správe nezávislej agentúry to uviedol politológ John Curtice.

Takmer polovica respondentov súhlasila s tvrdením, že členstvo v EÚ „oslabuje osobitú identitu Británie“, pričom iba štvrtina opýtaných si myslí, že ekonomika by sa po odchode Británie z EÚ zlepšila.

„Hoci v Británii existujú zdanlivo rozšírené obavy o kultúrnu identitu a tie sú aj zdrojom mnohých pochybností a nespokojnosti so vzťahom Británie s EÚ, takéto obavy samy o sebe nie sú obvykle dostatočné na to, aby bol človek presvedčený, že Británia by naozaj mala z EÚ odísť,“ uviedol politológ Curtice, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Cameron vyzval Britov, aby hlasovali za zotrvanie v EÚ

„Iba ak by boli britskí voliči presvedčení aj o ekonomických výhodách odchodu z EÚ, chceli by tento krok veľmi pravdepodobne urobiť,“ dodal Curtice.

Práve on bol podľa DPA jediným popredným analytikom, ktorý správne predpovedal výsledok britských parlamentných volieb z mája minulého roka. „To vysvetľuje, prečo krajina, ktorá je zdanlivo za pomerne radikálne obmedzenie rozsahu právomocí EÚ, nemusí byť zároveň aj krajinou, ktorá bude hlasovať za odchod, keď príde ten čas,“ napísal politológ.

Britský premiér David Cameron vyzval Britov, aby v referende 23. júna hlasovali za zotrvanie v EÚ. Podarilo sa mu totiž vyrokovať dohodu, ktorá reformuje vzťah Británie s úniou a zaručuje jej „osobitné postavenie“ v rámci EÚ. Zverejnený prieskum agentúry YouGov pre britský denník The Times ukázal, že 38 percent Britov si želá odísť z EÚ a 37 percent si želá zostať, pričom zvyšných 25 percent je nerozhodnutých alebo neplánuje ísť hlasovať.

Briti budú rozhodovať o svojom zotrvaní v Európskej únii. Chceli by ste, aby ostali?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David Cameron