Mestá v sýrskej provincii Aleppo sú stále terčmi náletov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ruská stíhačka
Foto: SITA/AP

Bejrút 28. februára (WebNoviny.sk) – Bojové lietadlá zaútočili dnes ráno v šiestich mestách na severe Sýrie, kde od soboty platí prímerie medzi vládnymi silami a desiatkami povstaleckých skupín. Informovali o tom sýrski aktivisti a povstalci, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters.

Nemenovaní povstalci tvrdia, že dnešné nálety v provincii Aleppo uskutočnili ruské sily podporujúce sýrsku vládu. Podľa monitorovacej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však nie je jasné, ktorej krajine tieto lietadlá patrili.

„Nevieme, aké lietadlá zaútočili, a taktiež si nie sme istí, či je to porušením prímeria, keďže nie je jasné, či sú v ňom tieto mestá zahrnuté,“ povedal riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahman. Niektoré z miest, ktoré boli terčmi náletov, sú podľa neho v rukách Frontu an-Nusra a iných islamistických skupín.

Sýrske štátne médiá sa o takýchto náletoch nezmieňujú, zatiaľ čo ruské ministerstvo obrany odmietlo poskytnúť vyjadrenie. Rusko ešte v sobotu oznámilo, že pozastavuje svoje letecké operácie v častiach Sýrie, kde pôsobia skupiny zahrnuté v dohode o prímerí. Tá sa netýka extrémistickej skupiny Islamský štát ani Frontu an-Nusra, ktorý je sýrskou odnožou al-Káidy.

Ruské ministerstvo obrany medzitým vyhlásilo, že jeho koordinačné centrum v Sýrii dostalo správu o delostreleckom útoku na pohraničné mesto Tal Abjad z priľahlého tureckého územia. Podľa údajov agentúry Interfax, ktorá sa odvoláva na šéfa tohto koordinačného centra, požiadalo Rusko v tejto veci o vysvetlenie americké centrum v Ammáne.

Tal Abjad ovládajú od júla minulého roka kurdskí povstalci, ktorí sa v uplynulých dňoch snažili odraziť útok militantov Islamského štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia