Saudi vinia Moskvu a Damask z porušovania prímeria v Sýrii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: SITA/AP

Rijád 28. februára (WebNoviny.sk) – Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr obvinil dnes ruské a sýrske vládne letectvo z porušovania prímeria v Sýrii a oznámil, že Rijád rokuje o tejto záležitosti so svetovými mocnosťami.

Na spoločnej tlačovej konferencii s dánskym rezortným partnerom Kristianom Jensenom, ktorý pricestoval do Saudskej Arábie, sa Džubajr vyjadril, že môže byť uplatnený „plán B“, ak vyjde najavo, že vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jej spojenci prímerie nemyslia vážne. Žiadne podrobnosti tohto plánu však neprezradil, informuje agentúra Reuters.

„Domnievam sa, že dodržiavanie tohto prímeria by malo byť dôležitým ukazovateľom serióznosti, čo sa týka dosiahnutia mierového riešenia sýrskej krízy, zahŕňajúceho vytvorenie prechodnej správy a prenesenie moci z Bašára (Asada) na túto radu,“ povedal Džubajr. Zdôraznil, že pre Asada už v Sýrii „niet miesta“.

Hovorca Najvyššieho rokovacieho výboru zastrešujúceho sýrsku opozíciu a povstalecké skupiny pripísal dnes Damasku viac ako 15 porušení prímeria, ktoré začalo v Sýrii platiť v noci na sobotu, ubezpečil však, že Asadovi protivníci zatiaľ nemienia obnoviť boje.

Výbor sa podľa neho bude sťažovať OSN a krajinám podporujúcim mierový proces v Sýrii na údajné nálety Ruska v oblastiach okolo mesta Aleppo, kde podľa neho nie sú žiadni bojovníci extrémistických skupín Islamský štát a Front an-Nusra, na ktoré sa prímerie nevzťahuje.

Hovorca Najvyššieho rokovacieho výboru taktiež obvinil libanonské hnutie Hizballáh, ktoré bojuje na strane Damasku, z útoku v meste Zabadání, neuviedol však nijaké podrobnosti. Sýrske vládne sily podľa neho pri sobotňajších útokoch proti povstalcom použili barelové bomby a rakety.

Nemenovaný zdroj z prostredia sýrskych ozbrojených síl ešte v sobotu poprel, že by armáda porušovala dohodu s protivníkmi. Opozícia podľa Reuters momentálne čaká na zodpovedanie otázok, ako bude prímerie v Sýrii monitorované a ako bude trestané jeho porušovanie. K dispozícii navyše nie je ani všeobecne uznávaná mapa rozmiestnenia jednotlivých strán sýrskeho konfliktu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia