Janukovyč sa chce vrátiť na Ukrajinu a byť znovu prezidentom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jakukovyc
Zosadený ukrajinský prezident oslovil Ukrajincov z juhoruského mesta Rostov nad Donom. Rusko, 11. marca 2014. Foto: SITA/AP

Kyjev 1. marca (WebNoviny.sk) – Viktor Janukovyč, ktorý bol parlamentom zosadený z funkcie prezidenta Ukrajiny, má v úmysle vrátiť sa do svojej vlasti i do úradu hlavy štátu. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol jeho advokát Vitalij Serďuk. „Má v úmysle vrátiť sa na Ukrajinu a v záujme toho budeme podnikať právne kroky. Janukovyč sa prezidentských právomocí nevzdal a ani z vlastnej vôle neodstúpil. Procedúra, ktorou bol zbavený funkcie, bola hrubým porušením ústavy,“ vysvetlil advokát v rozhovore pre spravodajský portál Glavcom.ua.

Serďuk súčasne uviedol, že po Janukovyčovi nie je vyhlásené medzinárodné pátranie, takže môže bez prekážok cestovať po celom svete. Advokát však upozornil, že pokiaľ ide o Ukrajinu, Janukovyčov život a bezpečnosť by tam boli ohrozené.

Na jeseň roku 2013 Janukovyč počas summitu Východného partnerstva vo Vilniuse odmietol podpísať dohodu o pridružení Ukrajiny k EÚ. V dôsledku toho sa v Kyjeve a ďalších mestách začali masové akcie na podporu proeurópskeho kurzu Ukrajiny, ktoré vyústili do potýčok s políciou.

O život prišlo približne 100 aktivistov a niekoľko príslušníkov bezpečnostných síl. Zástancovia európskej integrácie počas nepokojov začali obsadzovať budovy vládnych úradov nielen v Kyjeve, ale aj ďalších mestách Ukrajiny. Janukovyč bol vo februári 2014 vtedajšou opozíciou zosadený z funkcie a následne ušiel do Ruska.

Nové ukrajinské vedenie iniciovalo voči Janukovyčovi a členom jeho vlády vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov. Ich podaniami sa začala zaoberať generálna prokuratúra, ktorá kauzy prešetruje v neprítomnosti podozrivých i obvinených.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Janukovyč