Trump podľa expertov nemôže byť veliteľom ozbrojených síl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Najhorúcejší kandidát na republikánsku prezidentskú nomináciu Donald Trump. Foto: SITA/AP

Washington 4. marca (WebNoviny.sk) – Americkí republikánski experti pre otázky národnej bezpečnosti varovali, že súčasný favorit v boji o stranícku prezidentskú nomináciu Donald Trump nie je spôsobilý stať sa najvyšším veliteľom ozbrojených síl USA. Desiatky expertov označili Trumpove názory na kľúčové bezpečnostné otázky za nebezpečné a neinformované, napísala dnes agentúra AP.

Kritika voči Trumpovi sa objavila v liste, zverejnenom v noci nadnes na internete, pod ktorý sa podpísalo viac ako 70 konzervatívnych odborníkov vrátane Michaela Chertoffa, ministra pre vnútornú bezpečnosť v administratíve exprezidenta Georgea W. Busha.

Experti v liste zdôraznili, že sa líšia v názoroch na mnohé otázky, ale zhodujú sa v tom, že budúcim prezidentom USA by sa nemal stať Donald Trump. V záujme tohto spoločného cieľa mienia podnikať aj ďalšie kroky.

Kontroverzný newyorský miliardár je podľa signatárov listu „v jadre“ nečestný človek. Experti odsúdili Trumpove názory podporujúce využívanie mučenia u osôb podozrivých z terorizmu, jeho protimoslimskú rétoriku a obdiv k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Kritizovali tiež Trumpovo odhodlanie viesť obchodné vojny, ktoré by podľa nich v globálne prepojenom svete spôsobili ekonomickú katastrofu.

V zozname osobností podpísaných pod listom sú viaceré známe osobnosti, ktoré zastávali vládne posty za vlády republikánskych prezidentov Ronalda Reagana a Georgea W. Busha, napríklad Fran Townsend, Eliot Cohen, Dov Zakheim či Robert Zoellick – bývalý prezident Svetovej banky.

V podobnom duchu dnes voči Trumpovi vystúpil aj prominentný republikán John McCain, predseda výboru amerického Senátu pre ozbrojené služby. Republikáni by podľa neho mali „dlho a tvrdo rozmýšľať, koho by si želali na pozícii budúceho hlavného veliteľa ozbrojených síl a lídra slobodného sveta“.

Agentúra AP v súvislosti s listom expertov poznamenala, že v prípade víťazstva v prezidentských voľbách by mal Donald Trump zrejme problém s výberom skúsených konzervatívnych odborníkov pre otázky národnej bezpečnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpJohn McCainRobert Zoellick