Bomba na juhu Turecka zabila policajtov, úrady vinia Kurdov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Centrom Istanbulu otriasol výbuch, na mieste sú mŕtvi
K výbuchu došlo na Námestí sultána Ahmeda v centre Istanbulu neďaleko Modrej mešity hojne navštevovanej zahraničnými turistami. Foto: SITA/AP

Ankara 4. marca (WebNoviny.sk) – Životy dvoch tureckých policajtov si v piatok vyžiadala explózia nálože nastraženej v aute v meste Nusaybin v provincii Mardin v blízkosti hranice so Sýriou. Zranenia utrpelo ďalších 35 ľudí. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, avšak bezpečnostné zdroje z neho podozrievajú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), uviedla agentúra Reuters.

Ako informoval turecký denník Hürriyet, po výbuchu nastraženej nálože v blízkosti sídla dopravnej polície vo štvrti Ipekyolu sa rozpútala prestrelka medzi políciou a zatiaľ neidentifikovanými ozbrojencami, vyzbrojenými strelnými zbraňami s dlhou hlavňou a reaktívnymi granátmi. Polícia paľbu opätovala.

Od vlaňajšieho júla, keď stroskotalo prímerie medzi PKK a tureckým štátom, sa v Turecku začala najhoršia vlna násilia za posledných niekoľko desaťročí s desiatkami obetí. Situácia sa najviac vyostrila na prevažne Kurdmi obývanom juhovýchode Turecka, ale útoky sa odohrali aj v ďalších oblastiach. Turecká vláda z ich spáchania obviňuje PKK alebo kurdské milície zo Sýrie, ktoré podporuje PKK.

Turecko je okrem toho aj terčom útokov džihádistickej skupiny Islamský štát (IS), ktorá obsadila časť územia susednej Sýrie a ktorej sa pripisujú tri samovražedné atentáty v Turecku: vlani v meste Suruč a v januári tohto roka v Ankare a v Istanbule.

Strana kurdských pracujúcich (PKK) je v Turecku, Európskej únii i Spojených štátoch považovaná za teroristickú organizáciu. Boj PKK za nezávislosť Kurdov sa začal v roku 1984 a vyžiadal si odvtedy životy viac ako 40.000 ľudí, najmä Kurdov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať