Francúzsky kardinál je podozrivý, že kryl pedofilného kňaza

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Knaz kostol
Foto: ilustračné, Shutterstock

Paríž 5. marca (WebNoviny.sk) – Jeden z najvplyvnejších kardinálov katolíckej cirkvi, arcibiskup z francúzskeho Lyonu Philippe Barbarin, čelí podozreniu, že kryl kňaza svojej arcidiecézy, ktorý sa dopustil sexuálneho zneužívania detí. Informovali o tom dnes francúzske médiá.

Podľa médií ide o prípady z rokov 1986-91. Podnet na trestné stíhanie podali začiatkom tohto roku štyria muži, ktorí sa ako deti počas pobytu v skautskom tábore opakovane stali obeťami sexuálneho zneužívania zo strany kňaza.

Kňaz, ktorý má medzičasom už 70 rokov, sa počas vyšetrovania k obťažovaniu detí pomerne rýchlo priznal. Počas vyšetrovania sa však ukázalo, že svojho času o kauze vedelo aj arcibiskupstvo v Lyone, ale nepodniklo žiadne opatrenia, aby situáciu riešilo.

Kardinál Barbarin uviedol, že v roku 2007 po sérii sťažností viacerých farníkov mal „úprimný rozhovor“ s týmto kňazom, vtedy ešte len podozrievaným z pedofílie.

Vtedy ma ubezpečil, že žiadne odsúdeniahodné činy nespáchal. Ja som mu veril,“ vysvetlil kardinál. Kauzu tým považoval za vyriešenú a na políciu sa už neobrátil.

K prípadu sa dnes vyjadrila aj francúzska biskupská konferencia, ktorá vyjadrila účasť obetiam sexuálneho obťažovania a ubezpečila ich o svojom nemennom postoji k nutnosti odsúdiť a trestať pedofíliu. Konferencia zopakovala ochotu plne spolupracovať s justíciou a ubezpečila kardinála Barbarina o svojej „podpore a modlitbách“.

Časť verejnosti žiada Barbarina, aby sa vzdal úradu. „Bolo by to pre dobro cirkvi, keby sa stiahol – aspoň na ten čas, kým súdy nespravia svoju prácu,“ uviedol dnes podpredseda Únie demokratov a nezávislých (UDI) Yves Jégo pre server iTélé.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia