Pri Turecku zomrelo 18 utečencov, Macedónsko mení pravidlá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

Ankara 6. marca (WebNoviny.sk) – Turecká štátna agentúra Anadolu dnes informovala, že pri tureckom pobreží sa utopilo 18 migrantov, ktorí sa pokúšali preplaviť cez Egejské more do Grécka. Štátnu príslušnosť migrantov turecké zdroje nezverejnili. Ďalších 15 migrantov sa tureckej pobrežnej stráži podarilo zachrániť. Turecké zložky spustili pozdĺž pobrežia v oblasti tureckého letoviska Didim pátranie po prípadných nezvestných. Do akcie sú nasadené tri lode pobrežnej stráže a vrtuľník.

K tejto ďalšej tragédii pri pobreží Turecka došlo v predvečer dôležitého summitu, na ktorom by EÚ a Turecko mali rokovať o spôsoboch riešenia migračnej krízy. EÚ chce na Ankaru tlačiť, aby jej pomohla pri zvládaní mohutnému prúdu utečencov, snažiacich sa dostať do EÚ.

Grécka polícia zas oznámila, že utečencom, ktorí chcú prekročiť grécko-macedónske štátne hranice, uložili úrady Macedónskej republiky ďalšie obmedzenia – na macedónske územie môžu podľa nových predpisov vstúpiť len osoby prichádzajúce z tých miest a obcí, ktoré sa podľa posúdenia macedónskych orgánov nachádzajú vo vojnovom stave. Informuje o tom agentúra AP.

Predstavitelia gréckej polície vysvetlili, že oddnes platné reštrikcie znamenajú, že do Macedónska môžu z Grécka vstúpiť napríklad ľudia zo sýrskeho Aleppa, ale už nie zo sýrskeho hlavného mesta Damask či z irackej metropoly Bagdad. Ako poznamenáva AP, policajní činitelia hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, keďže nemajú povolenie dávať úradné a oficiálne informácie.

Tieto obmedzenia sú najnovším opatrením Macedónska spomaliť prílev utečencov na svoje územie. Denne povoľuje Macedónsko prekročiť svoje hranice len hŕstke migrantov a na gréckej strane je v preplnenom tábore v malej dedine Idomeni momentálne uviaznutých 13.000-14.000 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia