V Číne bujnie korupcia, vlani potrestali 300 000 úradníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Čína
Foto: SITA/AP

Peking 7. marca (WebNoviny.sk) – Takmer 300.000 straníckych a štátnych činiteľov potrestali vlani v Číne za korupciu. Oznámili to noviny Daily Telegraph s odvolaním sa na oficiálne čínske médiá. Spomedzi uvedeného počtu dostalo 200.000 predstaviteľov ľahšie disciplinárne tresty. Ďalších zhruba 82.000 čelilo prísnym disciplinárnym trestom a výraznému funkčnému zostupu.

Podľa agentúry Sinchua tresty postihli aj desať činiteľov vymenovaných ústrednými orgánmi, usvedčených z vážneho porušenia disciplinárnych predpisov vládnucej komunistickej štátostrany. Uvedení exponenti režimu sa nevyhli „drastickým“ presunom na nižšie funkcie, uviedla ústredná stranícka komisia na kontrolu straníckej disciplíny.

Udelené tresty sú súčasťou rozsiahleho ťaženia, ktorým sa čínsky prezident Si Ťin-pching oficiálne snaží bojovať proti rozšírenej korupcii, a to aj v radoch vysokopostavených funkcionárov. Podľa kritikov si však prezident pod rúškom boja proti korupčným praktikám upevňuje osobné postavenie a zbavuje sa potenciálnych mocenských konkurentov.

Aktivisti tiež poukazujú na nedostatok transparentnosti a utajovanie konkrétnych informácií o prípadoch potrestaných činiteľov. Prezidentova kampaň vychádza v ústrety náladám čínskej verejnosti, ktorá je pobúrená výstredným životným štýlom časti funkcionárov a úradníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Si Ťin-pching