Francúzska dolná komora schválila protiteroristický zákon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA, AP

Paríž 8. marca (WebNoviny.sk) – Dolná komora francúzskeho parlamentu hlasovala dnes veľkou väčšinou v prospech zákona, ktorý posilňuje právomoci tamojších orgánov v záujme účinnejšieho boja proti terorizmu a organizovanému zločinu.

Súbor opatrení, ktoré sa týkajú zadržiavania ľudí či domových prehliadok, poslanci Národného zhromaždenia schválili v prvom čítaní v pomere 474 k 32, informuje agentúra DPA.

Súčasťou reformy je okrem iného ustanovenie, ktoré umožní polícii pri kontrolovaní totožnosti zadržať danú osobu až na štyri hodiny, ak správaním vzbudzuje podozrenie z terorizmu. Takémuto podozrivému môžu navyše prehľadať aj batožinu.

Prokuratúra zase bude môcť po novom nariaďovať domové prehliadky aj v nočných hodinách. Na osoby, ktoré sa vrátili z oblastí, kde bojujú teroristické skupiny, bude prípustné uvaliť na jeden mesiac domácu väzbu.

Poslancami schválený zákon taktiež zmierňuje pravidlá použitia strelných zbraní bezpečnostnými silami v situáciách, akou boli teroristické útoky v Paríži z 13. novembra 2015. Prokurátorom a vyšetrovacím sudcom umožňuje využívať nové technické vyšetrovacie metódy. Zákon sa zameriava aj na financovanie teroristických skupín a modernizáciu trestného konania, informuje

Opatrenia schválené Národným zhromaždením teraz prerokuje Senát, horná komora parlamentu. Francúzske ministerstvo spravodlivosti uvádza, že príslušné návrhy boli pripravené ešte pred novembrovými útokmi v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 obetí na životoch. Kritici však tvrdia, že navrhovatelia chcú preniesť do bežného práva nástroje výnimočného stavu, ktorý vo Francúzsku vyhlásili po týchto útokoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia