Soul obvinil Severnú Kóreu, že vystrelila balistické rakety

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Raketa
Raketa bola podľa japonskej televízie NHK vypustená okolo 01.30 h SEČ. Jej dráha smerovala ponad juhojaponský ostrov Okinawa. NHK s odvolaním sa na juhokórejskú agentúru Jonhap uviedla, že oddelenie prvého stupňa rakety bolo úspešné. Jeho zvyšky dopadli v blízkosti západného pobrežia Južnej Kórey. Foto: SITA/AP

SOUL 10. marca (WebNoviny.sk) – Severná Kórea vo štvrtok vystrelila dve balistické rakety krátkeho doletu, informovalo juhokórejské ministerstvo obrany. Rezort uviedol, že rakety leteli približne 500 kilometrov a dopadli do vôd východného pobrežia KĽDR.

Agentúra DPA poznamenala, že Severná Kórea vystrelila rakety pred každoročným americko-juhokórejským vojenským cvičením, ktoré sa začne v pondelok. Pchjongjang opakovane varoval pred konaním týchto manévrov, ktoré označil za predohru útoku.

Podľa agentúry AP je KĽDR taktiež nahnevaná na nedávne sprísnenie sankcií zo strany Bezpečnostnej rady OSN. Medzinárodné spoločenstvo tým reagovalo na januárový jadrový test Pchjongjangu, ako aj štart rakety, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu. KĽDR tým porušila zákaz realizovať akékoľvek činnosti spojené s jadrovými aktivitami. Cieľom nových sankcií je obmedzenie severokórejského jadrového a raketového programu.

Severná Kórea vo štvrtok tiež oznámila, že zlikviduje všetky aktíva juhokórejských firiem na svojom území a vypovie dohody o ekonomickej spolupráci so Soulom. Týmito opatreniami Pchjongjang reaguje na najnovšie sankcie, ktoré naň uvalila Južná Kórea v reakcii na nedávnu jadrovú skúšku a odpálenie rakety, informovala agentúra Jonhap.

Oficiálne severokórejské médiá avizovali, že bude rozpredaný všetok majetok, ktorý v KĽDR vlastnia juhokórejské spoločnosti. Všetky doterajšie dohody o vzájomnej ekonomickej spolupráci medzi oboma krajinami budú považované za neplatné. „Od tejto chvíle vyhlasujeme všetky dohody o ekonomickej spolupráci a výmene medzi Severom a Juhom za neplatné,“ vyhlásil hovorca severokórejského výboru zodpovedného za vzťahy oboch krajín.

Južná Kórea v utorok uvalila sankcie na 38 jednotlivcov a 24 organizácií z KĽDR, napojených na severokórejský jadrový program. V praxi to znamená zákaz akýchkoľvek transakcií s juhokórejskými bankami a tiež uzavretie juhokórejských prístavov pre lode, ktoré v posledných mesiacoch kotvili v KĽDR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un