Islamskému štátu unikli osobné údaje 22 000 džihádistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 10. marca (WebNoviny.sk) – Britská spravodajská stanica Sky News získala dokumenty obsahujúce osobné údaje 22 000 džihádistov teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Televízia v stredu uviedla, že desaťtisíce dokumentov – obsahujúce mená bojovníkov, ich adresy, telefóne čísla či kontakty na rodinu – jej odovzdal bývalý bojovník IS, ktorý vraj stratil ilúzie.

Jeden z dokumentov opisuje aj výcvik bojovníkov

Dokumenty obsahujú osobné údaje bojovníkov z 51 krajín vrátane Británie. Pred vstupom do Islamského štátu totiž museli vyplniť formuláre s 23 otázkami.

Mnoho mien na registračných formulároch je známych. Odhaľujú však aj totožnosť množstva predtým neznámych džihádistov z Británie, severnej Európy, USA, Kanady, Blízkeho východu a severnej Afriky. Mnohí prišli z bášt džihádistov v Jemene, Sudáne, Tunisku, Líbyi, Pakistane a Afganistane.

Jeden z dokumentov s označením Mučeníci sa zaoberá oddielom bojovníkov, ktorí boli ochotní spáchať samovražedný útok. Opisuje aj ich výcvik. Dokumenty odovzdal Sky News na pamäťovej karte muž, ktorý sa predstavil ako Abú Hámid. Redaktor Sky News sa s ním stretol na tajnom mieste v Turecku.

Islamisti chcú zamieriť zo Sýrie do Iraku

Muž uviedol, že je bývalým bojovníkom Slobodnej sýrskej armády, ktorý potom prešiel k IS. Zverili mu ochranu tajných údajov. Ako tvrdil, pamäťovú kartu ukradol šéfovi vnútornej polície IS.

Vedenie organizácie ho totiž pripravilo o ilúzie. Vedenie podľa neho prevzali bývalí vojaci irackého exprezidenta Saddáma Husajna a pravidlá islamu sa úplne zrútili, preto z IS utiekol.

Hámid taktiež povedal, že vedenie IS sa presúva zo sýrskeho mesta Rakka do púšte v strednej časti krajiny a napokon chce zamieriť do Iraku, kde sa organizácia zrodila. Na otázku, či dokumenty, ktoré odovzdal Sky News, by mohli viesť k porážke IS, Hámid prikývol a dodal: „Ak Boh dá.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát