Japonsko si pripomína 5. výročie ničivého zemetrasenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Japonsko sa spamätáva z katastrofy
Zemetrasenie a následné tsunami zasiahli v piatok rozsiahle územia Japonska a spôsobili škody nepredstaviteľných rozmerov. Po zemetrasení s magnitúdou 8,9 postihlo krajinu aj 125 dodatočných otrasov, mnohé s magnitúdou vyššou ako 6,0. Foto: SITA/AP

SENDAI/BRATISLAVA 11. marca (WebNoviny.sk) – V piatok 11. marca uplynulo päť rokov odo dňa, kedy severovýchodnú časť Japonska zasiahlo veľmi silné zemetrasenie s magnitúdou 9,0. Otrasy vyvolali cunami vo výške desiatok metrov, ktoré spôsobili obrovské škody. Zahynulo približne 19 000 ľudí a ďalšie stovky sú stále nezvestné.

Obrazom: Zemetrasenie v Japonsku

Japonský výskumný tím zistil, že cunami dosiahlo v pobrežnom meste v prefektúre Iwate výšku 38,9 metra. Vlna strhla autá, nákladné vozidlá, najmenej 18 000 domov bolo zničených a ďalších viac ako 130.000 poškodených. Najviac postihnuté boli prefektúry Mijagi, Iwate a Fukušima.

Zemetrasenie otriasalo niekoľko minút aj budovami v hlavnom meste Tokio, ležiacom takmer 400 kilometrov južne od epicentra. To sa nachádzalo v hĺbke 24 kilometrov a približne 130 kilometrov východne od mesta Sendai v prefektúre Mijagi.

Obrovská vlna poškodila dve jadrové elektrárne

Očití svedkovia prírodnej katastrofy nakrúcali okamžitú situáciu rôznymi technickými prostriedkami a tak sa informácie dostali ihneď do všetkých kútov sveta. Vlna strhla vlaky, lode, autá, nákladné vozidlá a zahrávala sa s nimi ako s hračkami. Na pobreží provincie Fukušima vlna cunami s výškou 14 metrov ťažko poškodila dve jadrové elektrárne. Vlna mala dvojnásobnú výšku, než s akou sa rátalo pri ich výstavbe.

Japonské úrady 12. marca 2011 oznámili, že úroveň radiácie v reaktore atómovej elektrárne Fukušima I narástla na tisícnásobok normálu. Agentúra pre jadrovú bezpečnosť tiež priznala, že istá časť radiácie unikla mimo elektráreň. Úrady varovali pred možným únikom radiácie a evakuovali z oblasti hneď prvý deň po zemetrasení 20 000 obyvateľov. Išlo o najhoršiu katastrofu, ktorá Japonsko postihla od druhej svetovej vojny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia