Pri útoku v Ankare zomrelo 37 ľudí, vláda podozrieva Kurdov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Útok v Ankare si vyžiadal 37 mŕtvych
Foto: SITA/AP

ANKARA/SYDNEY 14. marca (WebNoviny.sk) – Polícia na juhovýchode Turecka zatkla štyri osoby v súvislosti s nedeľňajším bombovým útokom v Ankare, ktorý si vyžiadal najmenej 37 obetí na životoch a 125 zranených. Informovala o tom dnes štátna tlačová služba Anadolu, ktorej údaje prevzala agentúra Reuters.

Podľa zdrojov Anadolu z prostredia bezpečnostných zložiek polícia v meste Šanliurfa zatkla štyri osoby na základe zistenia, že v jednej z tamojších autopredajní bolo zakúpené vozidlo použité pri útoku v hlavnom meste. Agentúra dodáva, že celú štvoricu podozrivých majú previezť do Ankary.

Výbuchu iba tesne unikol austrálsky veľvyslanec

Turecké úrady sa domnievajú, že bomboví atentátnici boli dvaja – muž a žena – a že útok uskutočnili kurdskí militanti, napísala agentúra AP. Väčšina z obetí útoku sú podľa tureckých médií civilisti.

Výbuchu iba tesne unikol austrálsky veľvyslanec v Turecku, uviedla v televíznom programe Sky News austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová.

Veľvyslanec James Larsen bol vo svojom aute, ktoré stálo na križovatke, keď 20 metrov od neho vybuchla bomba, citovala ju tlačová agentúra DPA. Dodala, že veľvyslanec „je v poriadku – všetci zamestnanci austrálskej ambasády sú v poriadku„.

K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil

Nemenovaní predstavitelia podľa Reuters informovali, že jedným z dvoch údajných páchateľov nedeľňajšieho útoku bola príslušníčka zakázanej militantnej skupiny Strana kurdských pracujúcich (PKK) pochádzajúca z mesta Kars na severovýchode Turecka. Napojenie na PKK sa údajne preukázalo aj v prípade druhého útočníka.

K najnovšiemu výbuchu v Ankare, ktorý otriasol vo večerných hodinách rušným dopravným uzlom blízko budov ministerstiev spravodlivosti a vnútra, sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že turecké orgány majú „konkrétnu informáciu o teroristickej organizácii, ktorá tento zbabelý útok uskutočnila“. Davutoglu po tomto útoku zrušil svoju utorňajšiu cestu do Jordánska.

Turecké letectvo zaútočilo na ciele kurdských povstalcov

Turecké letectvo zaútočilo po útoku v Ankare na ciele kurdských povstalcov v severnom Iraku. Štátna tlačová agentúra Anadolu informovala, že deväť lietadiel typu F-16 a dve F-4 napadli 18 postavení PKK v severnom Iraku, vrátane pohoria Kandil, kde má základňu vedenie skupiny. Anadolu dodala, že polícia dnes v meste Adana na juhu Turecka zadržala desiatky údajných militantov.

Turecká vláda uvalila na informácie o útoku v Ankare embargo, netýka sa však štátnych médií. Turecké médiá uviedli, že súd v Ankare uvalil v súvislosti s útokom informačné embargo na sociálne siete po tom, ako na nich začali kolovať snímky a videá z miesta bombového útoku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že takéto útoky sú zamerané proti „celistvosti krajiny“ a zdôraznil, že Turecko bude pokračovať v boji proti terorizmu, „kým ho nedostane na kolená“. Útok odsúdili generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a prostredníctvom hovorcu Kremľa aj ruský prezident Vladimir Putin, uviedla DPA. Európska únia vyjadrila Turecku svoju sústrasť.

Útok v Ankare si vyžiadal 37 mŕtvych
Foto: SITA/AP
Útok v Ankare si vyžiadal 37 mŕtvych
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ahmet DavutogluJens StoltenbergRecep Tayyip ErdoganTayyip ErdoganVladimir Putin