Masový vrah Breivik na začiatku procesu zahajloval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Breivik si na začiatku procesu zahajloval
Foto: SITA/AP

Oslo/Skien 15. marca (WebNoviny.sk) – Masový vrah Anders Behring Breivik, ktorý v roku 2011 zabil 77 ľudí, privítal v utorok na začiatku svojho súdneho procesu s nórskou vládou médiá nacistickým pozdravom. Svetové agentúry informovali, že len čo mu stráž po príchode sňala väzenské náramky, 37-ročný extrémista sa obrátil k novinárom a zdvihol pravú ruku – zahajloval.

Pravicový extrémista sa objavil na verejnosti po prvý raz, odkedy ho súd v roku 2012 odsúdil za terorizmus a masovú vraždu. Breivik zažaloval nórsku vládu z porušenia európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv. Mala sa ho dopustiť tým, že ho držala v izolácii vo väznici v meste Skien, približne 100 kilometrov na juhozápad od Osla.

Proces sa z bezpečnostných dôvodov koná vnútri tejto väznice, v telocvični. Breivik odpálil 22. júla 2011 bombu vo vládnej štvrti v Osle a potom v letnom tábore labouristickej mládežníckej organizácie na neďalekom ostrove postrieľal desiatky mladých ľudí. Pred súdom vtedy sám seba nazval moderným križiakom, ktorý bráni Nórsko a Európu pred moslimskými prisťahovalcami.

V listoch, ktoré poslal médiám zo svojho väzenia, napísal, že sa vzdal ozbrojeného boja a v súčasnosti chce počas výkonu trestu založiť fašistické hnutie. Jeho obhajca Öystein Storrvik pred začatím dnešného procesu povedal, že jeho cieľom je zlepšiť podmienky výkonu trestu pre Breivika, aby sa mohol stretávať s ďalšími väzňami a nemal tak prísne obmedzenú korešpondenciu.

Breivik je jediným väzňom umiestneným v skienskej väznici v krídle s najvyššou ochranou. Má povolenú určitú e-mailovú komunikáciu, ale je mu prísne kontrolovaná a nemá povolené komunikovať s ďalšími pravicovými extrémistami. Vláda argumentuje, že tieto obmedzenia sú v súlade s európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a sú potrebné na to, aby Breivik nemohol z väzenia vytvoriť militantnú extrémistickú sieť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anders Behring Breivik