Rusi sa stiahnu zo Sýrie do dvoch až troch dní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stíhačky Su 25
Ruské stíhačky na základni v Primorsko-Achtarsku po návrate zo Sýrie. Foto: SITA/AP

Moskva 17. marca (WebNoviny.sk) – Rusko dokončí odsun väčšiny svojho kontingentu vojenského letectva zo Sýrie do dvoch až troch dní. V rozhovore pre dnešné vydanie novín Komsomolskaja pravda, ktoré cituje agentúra Reuters, to uviedol veliteľ Vojenských vzdušných síl Ruskej federácie (VVS) Viktor Bondarev.

Takzvaná humajmímska skupina sýrskej opozície vyhlásila, že s odsunom súhlasí a rozumie dôvodom tohto rozhodnutia, vyhlásil podľa agentúry TASS líder predmetnej skupiny Ilian Masád. „Bolo dôležité spraviť isté pozitívne gesto voči ľuďom, ktorí sú proti [sýrskemu prezidentovi Bašárovi] Asadovi,“ uviedol Masád.

Podľa neho význam prítomnosti ruských vojenských síl v Sýrii poklesol dôsledkom uzavretia dohody o prímerí, ktorú podpísalo niekoľko opozičných skupín. Masád stojí na čele delegácie internej sýrskej opozície, známej ako humajmímska skupina, ktorá sa zúčastňuje na prebiehajúcich mierových rozhovoroch v Ženeve.

Svoje úlohy vraj splnili

V pondelkovom vyhlásení Kremľa sa uvádza, že na odsune sa Asad dohodol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po tom, ako ruské vojenské letectvo splnilo v Sýrii svoje základné úlohy. Rusko však ponechá v krajine vojenské stredisko, ktoré bude monitorovať dodržiavanie prímeria, píše sa v danom vyhlásení.

Putin tiež vyhlásil, že Rusko je v prípade nutnosti schopné obnoviť svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii.

„Ak to bude potrebné, Rusko je doslova v priebehu niekoľkých hodín schopné zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v regióne do objemu adekvátneho situácii a využiť arzenál všetkých druhov, ktoré máme“ k dispozícii, uviedol na stretnutí s príslušníkmi ruskej armády.

Podľa agentúry TASS Putin súčasne poznamenal, že Rusko by k tomu pristúpilo nerado, lebo „vojenská eskalácia – to nie je naša voľba“. Zdôraznil tiež, že Rusko sa preto „spolieha na zdravý rozum všetkých strán“, na oddanosť sýrskeho vedenia i opozície mierovému procesu. Agentúra Reuters uviedla, že Putin označil ruskú misiu v Sýrii za úspech.

Nálety začali minulý september

Rusko začalo v Sýrii uskutočňovať nálety zamerané proti teroristickým skupinám Islamský štát (IS) a Front an-Nusra koncom septembra minulého roka, a to na základe žiadosti sýrskej vlády. Západ však Moskvu obviňoval z toho, že útočí aj na takzvanú umiernenú opozíciu.

Putin v pondelok 14. marca nariadil ruskej armáde stiahnutie hlavnej časti ruských ozbrojených síl zo Sýrie. „Úloha, ktorú ministerstvo obrany a ozbrojené sily pred sebou mali, bola bezo zvyšku splnená,“ povedal Putin ministrovi obrany Sergejovi Šojgu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia