Litva a Maďarsko sú za hlbšiu spoluprácu Pobaltia s V4

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maďari
Foto: Shutterstock

Budapešť 17. marca (WebNoviny.sk) – Za prehĺbenie spolupráce medzi pobaltskými krajinami a štátmi Vyšehradskej štvorky sa dnes v Budapešti vyslovili predseda zahraničného výboru parlamentu Litvy Benediktas Juodka a predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh.

Podľa agentúry MTI Németh zdôraznil, že pobaltské štáty budujú strednú Európu zo severu a vyšehradské zoskupenie zase z juhu. Dodal, že v Budapešti sa tento týždeň nesie v znamení 25. výročia obnovenia diplomatických vzťahov Maďarska s krajinami Pobaltia, preto sa v maďarskom hlavnom meste uskutočnili aj stretnutia s politikmi z Estónska a Lotyšska.

Maďarsko podporuje požiadavky pobaltských krajín na posilnenie prítomnosti vojsk NATO a rozumie strachu týchto krajín z prípadnej ruskej agresie, povedal Németh. Súčasne zdôraznil, že Maďarsko a Litva majú totožné postoje k riešeniu migračnej krízy.

Juodka zdôraznil, že Litva považuje za dôležité udržiavať dobré susedské krajiny s Ruskom, pritom sa ale snaží o zníženie energetickej závislosti od Moskvy. Na margo Ukrajiny poznamenal, že ak sa úspešne bude približovať smerom k Západu, môže to poslúžiť ako dobrý príklad aj pre Rusko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka