Situácia v Líbyi sa zhoršuje, rozmáha sa Islamský štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Líbya
Súperiace milície bojujúce o kontrolu nad letiskom v Tripolise sa dohodli na dočasnom prímerí, aby umožnili hasičom zasiahnuť proti obrovskému požiaru, ktorý zachvátil ropné zásobníky po dopade rakety. Foto: SITA/AP

Káhira 17. marca (WebNoviny.sk) – Vyslanec OSN v Líbyi sa dnes vyjadril, že situácia v tejto severoafrickej krajine ide „od zlého k horšiemu“ a varoval, že sa v ňom rozmáha extrémistická organizácia Islamský štát (IS), informovala tlačová agentúra AP.

Vyslanec Martin Kobler počas návštevy Káhiry povedal, že súčasná situácia zdôrazňuje naliehavú potrebu ustanoviť nedávno ohlásenú novú vládu národnej jednoty.

USA, Európska únia i OSN dúfajú, že chaos v Líbyi vyrieši vláda národnej jednoty a že zabráni ďalšiemu nárastu vplyvu Islamského štátu v krajine. Nová vládna zostava však stále sídli v susednom Tunisku a jej presunu do Líbye stále bránia obrovské prekážky.

Vyslanec OSN tiež kritizoval líbyjský parlament sídliaci na východe krajiny za to, že nedal súhlas k tomu, aby vyjednávači urobili ďalší krok k ustanoveniu nového kabinetu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát