Barack Obama priletel na historickú trojdňovú návštevu Kuby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Lietadlo amerického prezidenta Baracka Obamu pristálo v Havane krátko pred 16.00 h miestneho času (21.00 h SEČ). Havana, 20. marec 2016. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 20. marca (WebNoviny.sk) – Prezident USA Barack Obama v nedeľu spolu s manželkou Michelle pricestoval na historickú trojdňovú návštevu Kuby. Stal sa tak prvým šéfom Bieleho domu na Kube od roku 1928, keď tento karibský ostrovný štát navštívil 30. americký prezident Calvin Coolidge. Obamovo lietadlo pristálo v Havane krátko pred 16.00 h miestneho času (21.00 h SEČ), oznámila agentúra DPA.

Obamovou cestou na Kubu kulminuje proces zlepšovania vzťahov medzi Havanou a Washingtonom – dlhoročnými rivalmi z čias studenej vojny. Na normalizácii diplomatických kontaktov sa koncom roka 2014 dohodol Obama s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom, čo odvtedy viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami.

V úvode svojej návštevy má Obama vystúpiť s prejavom o histórii komplikovaných americko-kubánskych vzťahov, v ktorom by sa mal zmieniť aj o citlivej otázke ľudských práv. Okrem rokovaní s Raúlom Castrom a ďalšími kubánskymi činiteľmi sa Obama na Kube stretne aj s kubánskym kardinálom Jaimem Ortegom ale aj predstaviteľmi miestnej opozície.

Mimo hlavného politického programu si prezrie aj pamiatky starej Havany a ako divák sa zúčastní na exhibičnom zápase medzi tímom americkej profesionálnej bejzbalovej ligy Major League Baseball (MLB) a kubánskym národným tímom. Prezident a prvá dáma Michelle Obamová po ukončení návštevy Kuby, ktorá potrvá do 22. marca, odcestujú ešte do Argentíny.

USA prerušili diplomatické vzťahy s Kubou počas studenej vojny v roku 1961 a uvalili na ňu rozsiahle embargo. V júli 2015 obe krajiny otvorili svoje veľvyslanectvá vo Washingtone, respektíve v Havane.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaMichelle Obamová