Ukrajinská pilotka Savčenková je vinná, rozhodol ruský súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajinská pilotka Savčenková za vinná, rozhodol ruský súd
Foto: SITA/AP

Moskva 21. marca (WebNoviny.sk) – Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, ktorú dnes súd v ruskom Donecku uznal za vinnú z vraždy dvoch ruských novinárov, pokračuje v protestnej hladovke. Podľa agentúry RIA Novosti to uviedol jej advokát Nikolaj Polozov.

Prijíma len vodu a dojčenské mlieko

Podľa neho Savčenková momentálne prijíma len vodu a dojčenské mlieko. Spresnil, že postupné ukončovanie tzv. suchej hladovky, začaté 4. marca, sprevádzajú v Savčenkovej prípade závažné zdravotné komplikácie. Polozov sa domnieva, že Savčenkovej stav si vyžaduje, aby bola pod sústredeným dohľadom lekárov: ruských však odmieta a ukrajinských k nej nepustil súd, aj keď na základe predbežného súhlasu minulý týždeň vycestovali do Rostova na Done.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v nedeľu informoval, že lekári berlínskej kliniky Charité sú ochotní pricestovať do Ruska, aby vyšetrili túto ukrajinskú občianku. Námestník ruskej federálnej väzenskej služby Anatolij Rudyj však uviedol, že Savčenková odmietla návštevu zahraničných lekárov. Podľa Rudého svoj postoj vysvetlila tým, že v ruských väzniciach sú iní ukrajinskí väzni, ktorí zahraničných lekárov potrebujú viac ako

Predstaviteľka nemeckého ministerstva zahraničných vecí v Berlíne vyhlásila, že nemecká vláda je pripravená vyslať na Ukrajinu skupinu nemeckých lekárov, aby Savčenkovú vyšetrili. Dodala, že túto kauzu chce počas nadchádzajúcej návštevy v Moskve predostrieť aj šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Čítanie rozsudku nad Savčenkovou je naplánované na dnes a utorok. Kým rozsudok nadobudne platnosť,

Zostane vo vyšetrovacej väzbe

Savčenková zostane vo vyšetrovacej väzbe, kam ju previezli pred začiatkom súdneho procesu, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Rudého. Ide o väznicu v meste Kamensk-Šachtinskij v Rostovskej oblasti na juhu Ruska, odkiaľ Savčenkovú prevážajú na súdne pojednávania v Donecku v rovnakej oblasti.

Donecký súd uznal Savčenkovú za vinnú zo smrti dvojice ruských novinárov televízie VGTRK a z protizákonného prekročenia hraníc Ruskej federácie.

Sudca v zdôvodnení uviedol, že Savčenková „spáchala vraždu na základe predbežnej dohody so skupinou ľudí“, pričom motívom konania bola nenávisť a nepriateľstvo. Agentúra RIA Novosti uviedla, že po konštatovaní sudcu, že Savčenková je vinná, sa pokračovalo v čítaní rozsudku. Za organizátora vraždy ruských novinárov súd označil veliteľa dobrovoľníckeho pluku Ajdar Serhija Meľnyčuka, ktorý „konal v súlade s vopred pripraveným plánom, riadil jeho uskutočnenie a zabezpečil Savčenkovej potrebné vybavenie“.

Ako informovala RIA Novosti, na dnešnom súdnom pojednávaní sa zúčastnilo aj viacero diplomatov z EÚ a USA. Prítomná bola aj samotná Savčenková, ktorá ku koncu súdneho procesu vyhlásila protestnú hladovku. V súdnej sieni však nebola jej matka. Ako vysvetlil advokát Polozov, stalo sa tak z dôvodu jej vysokého veku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Frank-Walter SteinmeierNadežda SavčenkováNadija SavčenkováPetro Porošenko