Frontex hľadá policajtov a úradníkov pre prácu s migrantmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Frontex
Foto: ilustračné, SITA/AP

Brusel/Atény 21. marca (WebNoviny.sk) – Agentúra Frontex, ktorej úlohou je ochrana vonkajších hraníc Európskej únie, dnes oznámila, že z členských krajín EÚ potrebuje 1500 policajtov a 50 tzv. readmisných úradníkov, ktorí pomôžu Grécku vracať migrantov do Turecka.

Výkonný riaditeľ Frontexu Fabrice Leggeri dnes povedal, že jeho úrad „môže vracať iba ľudí, ktorých prípady grécke orgány dôkladne a individuálne preskúmali a o ktorých návrate definitívne rozhodli“, citovala ho tlačová agentúra AP.

Dvadsaťosem členských krajín EÚ sa v piatok dohodlo s Tureckom, že migranti, ktorí prídu do Grécka a nepožiadajú tam o azyl alebo ho nedostanú, budú vracaní do Turecka. Na grécke ostrovy Lesbos a Chios dorazili dnes pozorovatelia z Turecka, ktorí budú dozerať na plnenie uvedenej dohody, ktorá má za cieľ obmedziť počet migrantov prichádzajúcich do EÚ za pomoci pašerákov ľudí.

Grécka konzervatívna opozícia kritizovala príchod Turkov, ktorý je pre Grékov kontroverznou témou vzhľadom na pokračujúce územné spory s Tureckom v Egejskom mori.

Podľa dnes zverejnených vládnych údajov uviazlo v Grécku vyše 50.000 migrantov a nebadať výrazný pokles v počtoch nových migrantov, ktorí naďalej každý deň do krajiny prichádzajú.

Šéfka kancelárie Amnesty International (AI) pre európske inštitúcie, Iverna McGowanová, dnes označila piatkovú dohodu EÚ a Turecka za „vážne právne i morálne chybnú“. Podľa jej slov je rozhodnutie EÚ vracať tisíce migrantov do Turecka nesprávne, pretože Turecko nemožno považovať za bezpečnú krajinu.

Ako povedala McGowanová pre tlačovú agentúru AP, „Turecko neponúka nikomu adekvátnu ochranu“. V tejto krajine v súčasnosti žije 2,7 milióna sýrskych utečencov a Turci podľa AI Sýrčanov bežne nútia k návratu do ich vlasti. Navyše životné podmienky utečencov v Turecku sú podľa McGowanovej „žalostne nedostatočné“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia