Arizonu ovládli Trump a Clintonová, obaja zvyšujú náskok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hillary Clintonová, Donald Trump
Donald Trump a Hillary Clintonová sú veľkými víťazmi hlasovania supervolebného utorka, v ktorom sa bojovalo o doteraz najviac hlasov v nominačnom procese amerických prezidentských volieb. Foto: SITA/AP - koláž WbN

Washington 23. marca (WebNoviny.sk) – Víťazom utorňajších republikánskych primárok v americkom štáte Utah sa stal senátor Ted Cruz, ktorý však zároveň podľahol v Arizone svojmu hlavnému súperovi Donaldovi Trumpovi. V primárkach v štáte Utah hlasovalo za Cruza vyše 69 percent voličov, na základe čoho získal hlasy všetkých 40 tamojších delegátov, oznámila agentúra AP. Na druhom mieste skončil s veľkým odstupom guvernér Ohia John Kasich (16 percent), zatiaľ čo Donaldovi Trumpovi patrí až tretia priečka (14 percent).

Trump, naopak, uspel v Arizone so ziskom 47 percent hlasov, čím si zaistil hlasy všetkých 58 delegátov, o ktorých sa tam súperilo. Na druhom mieste skončil Cruz (24 percent) a na treťom Kasich (9,9 percenta). Na základe výsledkov všetkých doterajších primárok má Trump isté hlasy 739 delegátov republikánskeho nominačného zjazdu, Cruz 465 a Kasich 145.

V utorkových demokratických primárkach v amerických štátoch Idaho a Utah zvíťazil Bernie Sanders, zatiaľ čo jeho súperka Hillary Clintonová si na svoje konto pripísala víťazstvo v Arizone. Demokrati v utorok v trojici štátov súperili o hlasy 131 delegátov. Sanders si zaistil hlasy prinajmenšom 55 delegátov, zatiaľ čo Clintonová získala najmenej 51 delegátov. Zvyšní delegáti budú rozrátaní až na základe konečných výsledkov.

Bývalá prvá dáma USA výrazne prevyšuje Sandersa v celkovom počte delegátov zo všetkých doterajších primárok a volebných zhromaždení, a to v pomere 1214 ku 899. Po zarátaní tzv. superdelegátov je tento pomer 1681:925. Na zaistenie nominácie je potrebných 2383 delegátov demokratického nominačného zjazdu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bernie SandersDonald TrumpHillary ClintonováTed Cruz