Teroristi z Bruselu sú známi, Laachraoui útočil na letisku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teror v Bruseli: Výbuchy otriasli letiskom a metrom
Médiá priniesli fotografie podozrivých z útokov. Foto: twitter.com/hln_be

BRUSEL 23. marca (WebNoviny.sk) – Bratia Brahim a Khalid Bakraouiovci, ktorí boli identifikovaní ako páchatelia utorkových samovražedných atentátov v Bruseli, netvorili jedno komando. Informovala o tom v stredu televízia RTBF s odvolaním sa na vlastné zdroje. Podľa RTBF Ibrahim Bakraoui spáchal samovražedný útok v odletovej hale letiska Zaventem, jeho brat Khalid odpálil nálož na svojom tele v centre Bruselu na stanici metra Maelbeek, nachádzajúcej sa neďaleko sídiel európskych inštitúcií.

Obaja bratia Bakraouiovci žili v Bruseli a boli známi polícii

Ibrahim Bakraoui je zachytený na záberoch bezpečnostných kamier z bruselského letiska, zverejnených v utorok belgickou prokuratúrou, uprostred trojice mužov. Obaja bratia Bakraouiovci žili v Bruseli a boli známi polícii, ale len pre páchanie závažnej trestnej činnosti, nie kvôli podozreniu z terorizmu.

RTBF v stredu ďalej informovala, že Khalid Bakraoui si na falošný doklad totožnosti prenajal byt na Rue du Dries v bruselskej štvrti Forest, kde sa uplynulý týždeň počas policajnej razie odohrala prudká prestrelka. Vďaka tejto operácii sa koncom týždňa podarilo dolapiť Salaha Abdeslama, jediného zo žijúcich predpokladaných účastníkov vlaňajších teroristických útokov v Paríži.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Belgický denník La Derniére Heure ako prvý naznačil rolu, ktorú obaja bratia zohrávali v teroristickej bunke súvisiacej s prípadom Salaha Abdeslama.

Nové skutočnosti, o ktorých v stredu informovala RTBF, naznačujú tiež priamu spojitosť medzi bratmi Bakraouiovcami a vlaňajšími atentátmi v Paríži, ako aj medzi nimi a nedávnou prestrelkou v bruselskej štvrti Forest, pri ktorej sa podarilo ujsť Salahovi Abdeslamovi. Belgická polícia Abdeslama chytila 18. marca.

Druhým samovražedným atentátnikom z letiska má byť Najim Laachraoui

Druhým samovražedným atentátnikom, ktorý sa v utorok odpálil na medzinárodnom letisku Zaventem v Bruseli, má byť Najim Laachraoui. Informovala o tom dnes belgická televízia RTBF.

Belgické médiá pôvodne uvádzali, že po 24-ročnom Laachraouim je ako po jednom z podozrivých vyhlásené pátranie. Laachraoui podľa agentúry DPA pochádzal z bruselskej štvrte Schaerbeek.

Belgická prokuratúra len uplynulý pondelok identifikovala Laachraouiho ako ďalšieho komplica teroristických útokov, ktoré sa v Paríži odohrali vlani 13. novembra. Laachraoui dovtedy v spisoch vystupoval pod falošnou identitou ako Soufiane Kayal. Ide o hľadaného džihádistu, ktorý sa narodil v roku 1991 a vo februári 2013 odišiel do Sýrie.

Podľa belgických úradov sa stopy Laachraouiho DNA našli v prenajatom dome v meste Auvelais, ako aj v byte na ulici Henriho Bergého na bruselskom predmestí Schaerbeek. Obe nehnuteľnosti využívala skupina osôb podozrivých z terorizmu.

Najim Laachraoui a ďalší komplic, Samir Bouzir, sú podozriví z toho, že na diaľku riadili teroristické operácie na viacerých miestach 10. a 11. parížskeho obvodu, ako aj na predmestí Saint-Denis.

Francúzska a belgická polícia po oboch mužoch vyhlásila 4. decembra 2015 pátranie, pričom upozornila, že ide o nebezpečné a pravdepodobne aj ozbrojené osoby. Obaja v minulosti používali falošné doklady.

Belgická prokuratúra vo svojom vyhlásení spresnila, že Najim Laachraoui bol 9. septembra 2015 kontrolovaný na hraniciach Maďarska a Rakúska. V aute značky Mercedes s ním boli aj Salah Abdeslam a Mohamed Belkaid.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Salah Abdeslam