Belgicko potvrdilo zatknutie podozrivých i smrť Laachraouiho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teror v Bruseli: Výbuchy otriasli letiskom a metrom
Belgická polícia počas stredajšieho zásahu v jednom z domov Anderlechte. (23. marec 2016. Foto: SITA/AP

Brusel 25. marca (WebNoviny.sk) – Belgická prokuratúra v piatok oznámila, že pri protiteroristických raziách v Bruseli v priebehu dňa zadržali troch podozrivých. Zásahy podľa nej súviseli s plánovaním nového útoku vo Francúzsku, ktoré vo štvrtok zmarili tamojšie orgány, informovali agentúry Reuters a AP.

Federálna prokuratúra v oznámení uviedla, že tri osoby zadržali na troch rôznych predmestiach belgickej metropoly – Schaerbeek, Forest a Saint-Gilles. Zatknutými sú Tawfik A., Salah A. a zatiaľ nemenovaný muž, ktorého zadržali pri poslednej popoludňajšej razii v Schaerbeeku. Ten utrpel rovnako ako Tawfik A. zranenia nohy.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

V ďalšom oznámení prokuratúra informovala, že prepustila troch zo šiestich ľudí zadržaných vo štvrtok. Vo väzbe naďalej ostávajú Faycal C., Abou A. a tretia nemenovaná osoba.

Oznámenie dodáva, že na základe DNA testov bol jedným z dvoch samovražedných atentátnikov, ktorí sa v utorok odpálili na bruselskom letisku, Najim Laachraoui. Prokuratúra tým potvrdila príslušné správy belgických médií z predošlých dní.

Laachraoui, 24-ročný belgický občan, sa na medializovanom zábere z bezpečnostnej kamery z letiska, zachytávajúcom troch mužov spájaných s útokmi v Bruseli, nachádza naľavo. Bol považovaný za komplica Salaha Abdeslama, ktorého zadržali minulý piatok v Bruseli v súvislosti s teroristickými útokmi z Paríža z novembra 2015.

Laachraouiho DNA našli na dvoch vestách samovražedných útočníkov z francúzskej metropoly, ako aj v dome a v byte v Belgicku, ktoré využívali útočníci z Paríža.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia